Hard Bop og Soul Jazz

Et annet stiluttrykk som gjorde seg gjeldende fra 1950 - årene var Hard Bop og Soul Jazz. Disse to termene blir ofte forvekslet med hverandre da de bygger på omtrent det samme melodiske og harmoniske grunnlaget. Begge er en videreutvikling av Be-bopen, som allerede hadde grunnlagt et nytt tonespråk for jazzen. I tillegg brukte de influenser fra Gospel, Blues og Rhythm´n Blues.

Art Blakey

Art Blakey

Foto: Wikipedia

Hard Bop

Blant de viktigste stilskaperne innen Hard bop finner vi pianisten Horace Silver og trommeslageren Art Blakey som sammen startet bandet The Jazz Messengers. De ville ta jazzen bort fra jam-kulturen og skape et mer raffinert og strukturert jazzuttrykk som også henvendte seg til et større publikum. Parallelt med Be-bopens tilbakegang og Rhythm´n Blues-musikkens voksende popularitet i 1950-årene ble The Jazz Messengers et viktig band som bidro til å bane veien for Hard Bopen i tillegg til Blakeys og Silvers egne karrierer.

Wes Montgomery

Wes Montgomery

Foto: Wikipedia

Andre viktige musikere innenfor dette stiluttrykket var trompetistene Donald Byrd og Clifford Brown, pianistene Bobby Timmons og Sonny Clark, saksofonistene Hank Mobley, Benny Golson og Stanley Turrentine, samt gitaristen Wes Montgomery. Han har av de aller fleste jazzkritikerne blitt regnet som tidenes beste jazzgitarist og har influert de aller fleste moderne jazzmusikere uansett instrument.

Et annet toneangivende ensemble som befant seg midt mellom Bebop og Hard Bop var Clifford Brown og Max Roachs band. De spilte en raffinert form for Bebop med mer strukturerte komposisjoner og arrangementer og et mer raffinert melodisk uttrykk. Bandet fikk enorm suksess og bidro sterkt til å fronte Clifford Brown som den neste store trompetisten. Men bandet skulle ikke få en lang karriere, siden Clifford Brown ble drept i en bilulykke i 1956 bare 24 år gammel.

Soul Jazz

Denne retningen deler mye av det samme musikalske utgangspunktet som Hard Bopen, men hadde en enda mer bluesbasert melodikk og en funky, dansbar rytmikk. Eksempler på dette er blant annet Julian «Cannonball» Adderlys hit Mercy, mercy, mercy, Horace Silvers Song for my Father og Herbie Hancocks Cantaloupe Island.

Jimmy Smith

Jimmy Smith

Foto: sardognunu / Wikipedia

I Soul Jazzen er det også brukt mye Hammond B3 istedenfor piano. Spesielt kombinasjonen av Hammond B3 og gitar har gjort seg gjeldene gjennom jazzhistorien og utøvere som Jimmy Smith, Dr. Lonnie Smith, Jack McDuff og Shirley Scott har alle vært viktige eksponenter for dette instrumentet. Jimmy Smith har spilt inn noen forrykende plater sammen med gitaristene Kenny Burrell, George Benson og ikke minst Wes Montgomery.

Dr Lonnie Smith

Dr. Lonnie Smith

Foto: mindmeal / Wikipedia

I dag finnes det mange organister som har souljazz innenfor sitt virke, blant andre evigunge Dr. Lonnie Smith, Larry Goldings og fenomenet Joey deFransesco.

Her kan du løse noen oppgaver fra artikkelen du nettopp har lest.