Håper på spillejobber i Norge

Gitarist Oula Guttorm, vokalist Miira Suomi og resten av bandet SomBy håper at gårsdagens seier i Sámi Grand Prix vil føre til flere konsertoppdrag i Norge.

Oula Guttorm og Miira Suomi i gruppa SomBy.

Oula Guttorm og Miira Suomi i gruppa SomBy.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi er kjempefornøyde med denne seieren. Jeg tror at dette vil ha mye å si for den videre karrieren til bandet vårt, sier gitarist Oula Guttorm like etter at SomBy var utpekt som vinnere av sang- og musikkdelen i Sámi Grand Prix 2009.

Han og vokalist Miira Suomi smilte om kapp med trommeslager Unna-Maari Pulska, keyboardist Milla Pulska og bassist Juho Kirviniemi.

VIDEO: SomBy - Ii iðida

LES OGSÅ: SomBy på MySpace (ekstern lenke)

Fra Vuotso og Inari

Jentene i bandet kommer fra den lille samiske bygda Vuotso, som ligger noen mil sør for det kjente turiststedet Saariselkä. De to guttene i bandet kommer fra Inari.

– Vi startet SomBy som et rent jenteband for fem år siden. Besetningen har blitt skiftet ut flere ganger. Nå er Oula og Juho også en del av bandet, forteller vokalist Miira Suomi.

Gruppa har hittil gitt ut en EP, "Čáhppes lasttat" (2008). Etter planene skal SomBy gi ut sin første hele CD-plate i september.

Her kan du se video av de andre bidragene i årets sang- og musikkonkurranse i Sámi Grand Prix.

VIDEO: Pia-Maria Holmgren - Beaivesuonjar

VIDEO: Mikkel Rasmus Logje/Titta Jasmiina Rasmus - Hila čuovga

VIDEO: Ann-Mari Andersen/Roy Alexander Lind - Idja ja beaivi

VIDEO: Elin Kåven - Du lusa

VIDEO: Annbjørg Hætta - Loktanan

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SomBy fra Finland under generalprøven på Sámi Grand Prix 2009.

SomBy fra Finland under generalprøven på Sámi Grand Prix 2009.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Viktig å synge på samisk

SomBy har helt siden starten spilt hardrock og alle tekstene er på samisk. Også gårsdagens vinnerlåt "Ii iđida" hører til denne sjangeren.

SomBy-vokalist Miira Suomi.

SomBy-vokalist Miira Suomi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er denne sjangeren vi selv liker å lytte til. Dessuten er det viktig for oss å synge på samisk. På denne måten er vi jo med på å synliggjøre språket, forklarer Miira Suomi.

Gruppa har hittil spilt på forskjellige steder i Nord-Finland, men nå føler de at de burde være klare for spilleoppdrag også i Norge.

– Jeg håper at seieren i Sámi Grand Prix fører til at vi blir mer kjente i Norge og at dette vil gi oss flere spillejobber der, håper Oula Guttorm. Han har en rå gitarsolo i årets vinnerlåt, men han vil ikke gå med på at det var den som gjorde at de vant.

– Jeg er selvsagt veldig fornøyd med den soloen, men låtene våre er jo en helhet og da er det ikke bare enkeltelementer som teller, sier den talentfulle gitaristen.

Skal representere Sápmi

For SomBy blir det nok ikke bare spillejobber i de nordiske landene i år. 31. oktober arrangeres nemlig finalen i sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk "Liet-Lávlut" i byen Leuwarden i Friesland (Nederland).

SomBy-gitarist Oula Guttorm.

SomBy-gitarist Oula Guttorm.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Som vinnere av sang- og musikkonkurransen i Sámi Grand Prix 2009 er ungdommene fra Finland kvalifisert som det samiske bidraget i "Liet-Lávlut 2009".

Torsdag 16. april klokken 17.25 sendes Árdna - samisk kulturmagasin. Der kan du se reportasjer og intervjuer fra Sámi Grand Prix 2009. Blant annet kan du bli nærmere kjent med både sangvinnerne og de som vant joikekonkurransen. Programmet sendes på NRK1.

VIDEO: Vinnerjoiken

SomBy blir "angrepet" av nazi-zombier under Sámi Grand Prix-finalen.

SomBy blir 'angrepet' av nazi-zombier under Sámi Grand Prix-finalen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK