Unngå folkemengder, ha med deg pass i Frankrike

Frankrike har innført tre månders unntakstilstand, dette vil ha konsekvenser for blant annet politiets fullmakter og kan innebære sterke begrensninger på hvor man kan bevege seg etter helgas terrorangrep i Paris.

Stengt metro i Paris

Tre måneders unntakstilstand i Frankrike, beredskapen er økt. Viktig å ha med seg pass for identifisere seg i landet.

Foto: Espen Aas / NRK

Nordmenn i Frankrike må forholde seg franske myndigheter og media og følge deres råd.

Innført ID-kontroll ved grenseoverganger

Frankrike har innført ID-kontroll ved alle grensepasseringer, derfor er det viktig å ha med seg pass på reiser til og fra Fankrike, sier Rune Bjåstad i kommunikasjonsenheten hos Utenriksdepartementet. Foreløpig er det ikke aktuelt å gi offisielt reiseråd for Frankrike. Det er franske myndigheter som har ansvar for sikkerheten i Frankrike.

Det er innført unntakstilstand i Frankrike, og det er iverksatt en rekke sikkerhetstiltak, og dette må alle utenlanske borgere som befinner seg i eller vurderer å reise til Frankrike forholde seg til.

Ingen oversikt over antall nordmenn i Paris

Norske myndigheter har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i Paris nå, da det ikke plikt for nordmenn å registrere reiser til utlandet. Derfor har man ikke full oversikt over dette. Utenriksdepartementet har anmodet alle nordmenn i Paris om å kontakte sine nærmeste pårørende i Norge for og si ifra om deres status.

Fly- og togtrafikken går som normalt i Frankrike, men det kan være forsinkelser etter innføring av ID-kontroll ved alle grensepasseringer.

Hør kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad:

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK