Samiske artister skal hylle Inga Juuso

Oslo World Music Festival avsluttes med en stjernespekket hyllest til Norges fremste joiker, Inga Juuso, i Den Norske Opera & Ballets hovedsal.

Oslo World hyller Inga Juuso

Samiske artister skal hylle Inga Juuso under Oslo World Music Festival.

Foto: Susanne Hætta

Forbudte sanger er festivalens tema og da kommer vi ikke utenom joiken, som fortsatt er forbudt i mange norske og samiske kirkesamfunn.

En artist som aldri var redd for å formidle sin samiske kultur var Inga Juuso. Inga var en viktig inspirasjonskilde for Mari Boine og veldig mange andre artister i inn- og utland. Hun ble hyllet med en stor minnekonsert i Kautokeino kort tid etter sin død.

Alexandra Archetti Stølen

Alexandra Archetti Stølen

Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

– Inga Juuso var en av våre aller største kunstnere, en vokalist i verdensklasse, en modig aktivist og et utrolig raust menneske. Hun var et forbilde for mange artister i inn- og utland og var en stolt ambassadør for samisk kultur, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Samiske artister

Når Oslo World presenterer Minnenes Melodi, står våre fremste samiske artister samlet i Oslos storstue for aller første gang. Konserten er en vakker, groovy og leken festforestilling, med samisk musikk i mange former og takter, med rom for både glede, vemod og ettertanke.

Per Boye Hansen

Per Boye Hansen

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Den Norske Opera & Ballett engasjerer seg i byens kulturliv, blant annet i form av samarbeidsprosjekter med en rekke andre institusjoner og organisasjoner. Oslo World Music festival er en viktig bidragsyter til bredden og kvaliteten på Oslos musikktilbud, og det er med stolthet og glede at vi i år kan huse festivalens storslåtte avslutningskonsert, sier operasjef Per Boye Hansen.

Mari Boine, Sofia Jannok, Sara Marielle Gaup, Ulla Pirttijärvi og Niko Valkeapää er blant artistene som skal delta. Arrangementet finner sted søndag 6. november.