Forskning viser: reinkjøtt og samisk mat er sunt for kroppen

Spiser du mye mat som er typisk samisk? Da har du nok mer jern i blodet enn andre.

Reinsdyr

Forskerne har kommet frem til at reinkjøtt er sunnere enn både storfe og gris.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Det viser seg nemlig at menn og kvinner som spiser mye reinkjøtt og blodmat, sjeldnere sliter med jernmangel enn det andre gjør.

Det er Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø som nå presenterer en ny studie basert på hva befolkningen spiser.

– Vi har undersøkt matvanene til innbyggere i 24 kommuner her i nord, og sett på hva de spiser og hvor stort jernlager de har, forteller forsker Ann Ragnhild Broderstad til forskning.no

Forskningen var delt opp slik:

  • Reinkjøtt og blodmat
  • Fisk
  • Variert kosthold
  • Mye frukt og grønt
  • Vestlig mat som hamburger, pizza og lignende.

Les også: Blodpannekaker som medisin mot demens

Blodpannekake

Blodpannekake er en av mange varianter av blodmat.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Ingen mangel hos menn

Ifølge Broderstad fant de ingen menn med jernmangel av de som spiste reinkjøtt og andre produkter av reinsdyret seks til syv ganger i uka.

– Av kvinnene som spiste mest i kategorien reinkjøtt og blodmat, hadde kun åtte prosent jernmangel. Kvinner generelt har oftere jernmangel enn menn, sier forskeren.

Ann Ragnhild Broderstad

Forsker Ann Ragnhild Broderstad forteller at jevnlig inntak av typisk samisk mat kan føre til et sunnere kosthold.

Foto: Ellen Berit Dalbakk / UiT Norges arktsiske universitet

Personene med lite eller ikke-eksisterende jernmangel er hovedsaklig bosatt i Nord-Norge og har samisk bakgrunn.

Ikke bare jern...

Visste du at reinsdyrkjøtt inneholder mange næringsstoffer vi er avhengige av i hverdagen? Ifølge forsker Ammar Ali Hassan inneholder reinkjøttet dobbelt så mye omega 3, B12, E-vitaminer, jern, selen og sink som eksempelvis storfe og gris.

– Vi har sett på næringsinnholdet i kjøtt, lever, talg og beinmarg, og det er spesielt mye omega 3 og 6 i talg og beinmarg, forteller Hassan til forskning.no og legger til at reinkjøttet er like magert som kylling – kun 2 prosent fett.

Ifølge NHI har jernstatusen i kroppen din noe å si hvor hvor mye jern du spiser og hvor mye du mister. Du utvikler jernmangel hvis du får tilført mindre enn du mister. Kvinner sliter oftere med jernmangel enn menn fordi de har menstruasjon.