Hopp til innhold

Mikkel Isak (67) er skeptisk til alle utbyggere

Et lokalt kraftselskap i Finnmark har søkt om å få bygge et lite vannkraftverk i et område som berører to reinbeitedistrikter. Reineier tror ikke at det blir med dette.

Mikkel Isak Sara

Mikkel Isak Sara peker utover Stjernevatn og det området der selve demningen etter planene skal bygges.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

– Planene kommer nok til å bli større enn det de sier. I begynnelsen vil de ta bare litt og senere blir planene utvidet, sier reineier Mikkel Isak Sara i Fiettar reinbeitedistrikt til NRK.

Mikkel Isak Sara

Reineier Mikkel Isak Sara.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

Reinbeitedistriktet sammen med blant annet nabodistriktet har kommet med innsigelse på Finnmark kraft sine planer om å bygge et lite kraftverk med inntak i Nástejávri – Stjernevatn og avløp i Lerresfjorden.

Prosjektområdet ligger i Alta kommune. Utbyggingen er estimert til 34 millioner kroner vil gi cirka 8 GWh fornybar energi. Det tilsvarer strømforbruket til omtrent 400 husstander.

Nástejávri - Stjernevatn i Alta kommune

Nástejávri – Stjernevatn ligger idyllisk til i et platå rundt 450 meter over havet. På varme sommerdager er dette området et avkjølingsområde for reinen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det omsøkte prosjektet gjelder bare Stjernevatn. Andre planer i forhold til å utvide det her er noe som vi verken har på tegnebrettet eller har planer om å se på, bedyrer administrerende direktør Egon Leonhardsen i Finnmark kraft.

– Vi er blitt lurt så mange ganger før

Finnmark kraft begynte i 2011 å jobbe med utbyggingsplanene. Selskapet opplyser at utbyggingen vil gi et positivt bidrag til den nasjonale satsingen på fornybar energi.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har innvilget konsesjonssøknaden, men siden dette er anket er det Olje- og energidepartementet (OED) som har overtatt saksbehandlingen.

Egon Leonhardsen

Administrerende direktør i Finnmark kraft, Egon Leonhardsen.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

– Vi har et uttalt nasjonalt mål om å få mer fornybar energi i Norge. Vi i Finnmark kraft eies av «hele» Finnmarks befolkning og vi vil ha et godt samarbeid med reindrift og andre brukere av Finnmark, forklarer Leonhardsen.

Dette gjør ikke Mikkel Isak Sara noe særlig tryggere.

– Vi ser at det tidligere har blitt gitt konsesjon til å bygge små vannkraftverk i vårt reinbeitedistrikt. Disse har etter hvert vokst og vokst. Til og med små grustak vokser stadig i omfang, sier Sara.

Stjernevatn i Alta kommune

Det er her hvor den lille bekken Nástejohka starter at den planlagte demningen skal bygges. Det er søkt om løyve til å regulere Stjernevatn med 2 meter.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

Reineieren forklarer at én liten hytte i skogen også er en potensiell trussel for reindrifta.

– Etter det kommer det gjerne søknad om én til. Og enda en. Enda en. Og til slutt har man et digert hyttefelt, som trenger vei. Det igjen gir økt ferdsel, forklarer Sara og rister på hodet.

– Her på Stjernevatn så føler vi at vi har fått til gode løsninger. Vi har en veldig god dialog og gode samarbeidsløsninger, svarer Leonhardsen.

Befaring for sprekinger

OED arrangerte torsdag en befaring i det aktuelle området. Med på befaringen var representanter for reinbeitedistrikt 22 Fiettar og 23 B Girenjárga, samt Finnmark kraft, Sametinget og Finnmarkseiendommen (FeFo) og to saksbehandlere fra OED.

Befaringen på rundt seks timer var et opplegg for sprekinger. Til fots skulle først en strekning på rundt 5 kilometer og 500 høydemeter tilbakelegges. Tilbaketuren var noe kortere, og mye brattere.

Vegard Hotvedt Strømsvåg og Siri Merethe Fagerheim

Vegard Hotvedt Strømsvåg fra OED sammen med sin kollega Siri Merethe Fagerheim. I bakgrunnen ser vi vakre Lerresfjorden.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

– Under konsesjonsbehandlingen ser vi på fordeler og ulemper med tiltaket. Da er det nyttig for oss å se tiltaksområdet og å få belyst hvilke konsekvenser tiltaket vil ha for berørte parter, forklarer seniorrådgiver Vegard Hotvedt Strømsvåg i OED.

Det er han som er saksbehandler for konsesjonssøknaden til Stjernevatn kraftverk.

– Vi tåler ikke flere inngrep

Alle naturinngrepene gjør at Mikkel Isak Sara er bekymret for fremtiden til hele reindriftsnæringen.

– Nå har vi hatt nok inngrep i vårt reinbeitedistrikt. Vi tåler ikke mer, mener han.

Distriktet har på sitt område blant annet den etter hvert så berømte planlagte gruveutbyggingen Nussir, Porsa kraftverk og en planlagt 420 volts kraftlinje mellom Balsfjord i Troms til Hammerfest i Vest-Finnmark.

Inga Risten Hætta

Nestleder Inga Risten Hætta i Girenjárga reinbeitedistrikt.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

Også Girenjárga frykter summen av alle inngrep.

– Våre beitearealer er allerede knappe, og vi har ikke råd til å miste mer, sier nestleder Inga Risten Hætta.

Hun forklarer blant annet at langs hele kystområdet fra Kviby til Lille Lerresfjord er det økt interesse for fritidsbebyggelse. Dette gir også økt ferdsel av både mennesker og kjøretøy.

Utbygging av veier har også ført til økt trafikk og reinpåkjørsler.

– Jeg syns befaringen har vært nyttig. Vi har bedre kunnskaper om saken nå enn før vi reiste hit, sier seniorrådgiver Strømsvåg.

Han opplyser at de har som mål at saken vil være ferdig behandlet i løpet av den kommende vinteren.

420 volts kraftlinje mellom Balsfjord og Hammerfest

Blant annet en slik kraftlinje skal etter planene bygges i Vest-Finnmark. Dette vil berøre begge reinbeitedistriktene.

Foto: Illustrasjon / Statnett

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse