May Kristin (21) fra Hallingdal er reingjeter med fagbrev

Som 17 åring reiste hun fra Ål i Hallingdal til Kautokeino for å lære om reindrift. Nå har hun tatt fagbrev i reindriftsfag, som den første med opplæring i et tamreinlag.

May Kristin Haugo

May Kristin Haugo (21) har tatt fagbrev i reindriftsfaget, som den første med opplæring i et tamreinlag.

Foto: Privat

At May Kristin Haugo (21) skulle ende opp som reingjeter var ingen selvfølge. Hun kommer fra en gård i Ål i Hallingdal, og har alltid vært intressert i landbruk.

Etter grunnskolen begynte hun på landbruksskolen i Ål. Der fikk hun være med på reinslakting for første gang, og interessen for reindrift ble vekket.

– Jeg syntes reindrift virket veldig spennende og fikk være utplassert hos Filefjell reinlag en gang i uken. Det var veldig moro og jeg fikk lyst til å drive videre med reindrift.

Googlet seg til Kautokeino

Hun søkte derfor på google etter reindriftsskole og fikk opp Samisk videregående skole og reindriftskole i Kautokeino.

Slik havnet hun som 17 åring til Kautokeino for å gå på reindriftskole.

– Jeg hadde ikke så mange forventninger, fordi jeg ikke hadde peiling på hva jeg gikk til, jeg visste ikke hvordan det så ut i Kautokeino og jeg kjente ikke en eneste same.

Men det var et et utrolig fint år og det var et år som jeg kommer til å leve veldig lenge på og ta med masse minner fra Kautokeino videre, sier hun.

Lærlingplass i et tamreinlag

Etter skoleåret i Kautokeino fikk hun lærlingplass hos Filefjell reinlag.

Les også: May Kristin (19) er lærling i reingjeting

– Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, fordi det er jo ikke så veldig mange jobber som dette i Sør-Norge og da måtte jeg selvfølgelig bare slå til på det.

May Kristin Haugo

Som lærling i Filefjell reinlag har May Kristin blant annet vært med på slakting av rein.

Foto: Liv-Randi Lind

Etter to år som lærling har hun nå tatt fagbrev i reindriftsfaget, som den første med opplæring i et tamreinlag.

– Jeg var veldig klar for det, har jo vært lærling en stund, jeg var forberedt på en dag jeg skulle ha med sensoren, og jeg gjorde det beste ut av det og følte egentlig at alt gikk veldig bra. Oppgaven bestod i å flytte rein til et kalvingsområde, så det gikk veldig rolig for seg.

Vil fortsette som reingjeter

Livet som reingjeter ser hun på med glede.

– Selvfølgelig har det vært dager hvor man har lurt på hvorfor man valgte dette, spesielt når det er kaldt ute og du kanskje har blitt våt fordi du har gått gjennom isen, eller det er et eller annet som går i mot deg. Men så glemmer du det de dagene du har fine dager og du har gode kollegaer og fine naturopplevelser. Som reingjeter er ingen dag lik.

May Kristin håper nå at fagbrevet gjør at hun kan jobbe videre med reindrift, og etterhvert kombinere det med å være bonde.

– Jeg håper jeg kan bruke fagbrevet i veldig mange år fremover til å drive med reindrift. Jeg har veldig lyst til å fortsette som gjeter i Filefjell reinlag, spesielt på vinterstid, det er absolutt den fineste årstiden til å være i fjellet med reinen på. I tillegg har jeg lyst å drive med sau og kanskje litt kjøttfeproduksjon.

Filefjell tamreinlag

- Vinteren er absolutt den beste tiden til å være i fjellet med rein, sier May Kristin.

Foto: May Kristin Haugo