Journalist Nils Henrik Måsø (69) har gått bort

– Han delte av sine rike kunnskaper og ville sine kollegaer bare godt. Vi kommer til å savne ham, skriver NRK Sápmi-direktør Johan Ailo Kalstad i minneordet.

Nils Henrik Måsø

Nils Henrik Måsø (1952–2022) synliggjorde spesielt fiskerisaker i den tiden han jobbet som journalist.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Loga sámegillii

9. januar 2022 døde den tidligere NRK Sápmi journalisten Nils Henrik Måsø etter lengre tids sykdom. Han ble 69 år gammel.

Måsø jobbet i flere år som journalist i avisa Ságat og leder for avisas lokalkontor i Tana.

I 2001 ble han ansvarlig redaktør for den samiske avisa Min Áigi. Fem år etterpå begynte han i NRK Sápmi.

I sitt lange yrkesliv var han med på å løfte det samiske språkets status og å fremme samiske saker. I fjor ble han pensjonist.

Måsø var samfunnsengasjert og han hadde også en karriere som politiker. Han hørte til i Senterpartiet.

Måsø ble blant annet valgt inn i Sametinget og fylkestinget i Finnmark. Han var varaordfører i Tana, leder i Finnmark Senterparti og i sentralstyret i Senterpartiet.

Sorg

NRK Sápmis direktør Johan Ailo Kalstad har skrevet dette minneordet:

«Det å jobbe sammen innebærer at det ofte knyttes personlige bånd mellom oss. Vi går gjennom morsomme og vanskelige saker som gjør noe med oss. Denne uken er mange av oss i sorg etter at vi mottok budskapet om Nils Henrik Måsøs bortgang.

Johan Ailo Kalstad

NRK Sápmi direktør Johan Ailo Kalstad tar del i sorgen.

Foto: Per Inge Anthi Åsen / NRK

Selv tok jeg journalistutdanningen sammen med Nils Henrik for tjue år siden og det var tungt å motta budskapet. Han var allerede den gang en erfaren journalist som kjente det samiske samfunnet svært godt. Likevel ønsket han å utvikle seg videre. For oss yngre var han et forbilde som støttet oss i mange saker.

Jeg vet at han også var en verdsatt kollega for mange her i NRK Sápmi. En som villig ga en hjelpende hånd og sin støtte uansett når det måtte være på døgnet. Han delte av sine rike kunnskaper og ville sine kollegaer bare godt. Vi kommer til å savne ham.

Den tyngste børa må likevel hans nærmeste nå bære. Tankene går til familien hans og spesielt til vår kollega og hans sønn Jan Rune.

Måtte dere finne trøst i disse dager.

Nils Henrik gravlegges på fredag. NRK Sápmi sender naturligvis våre siste hilsener dit fra oss alle og lyser fred over hans minne.»

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK