Disney-suksess for sørsamisk musiker

Sørsamisk artist er en del av megasuksessen «​Frozen». Filmmusikken har solgt 8 millioner album, 15 millioner singler og er streamet 2 milliarder ganger på nettet.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim er både glad og stolt over å være en del av suksessen «​Frozen».

Foto: Pressebilde / Privat

– Det er selvsagt kjent at filmen og soundtracket har hatt en enorm suksess. Likevel er det fantastisk hyggelig med en sånn oppmerksomhet fra Disney omkring dette, sier Frode Fjellheim til NRK.

Les også: Slenger seg på Disney-bølgen

Nylig mottok han det synlige beviset på at han er en viktig del av Disney-suksessen «Frozen». Han fikk tilsendt direkte fra Disney-konsernet et innrammet diplom som viser de globale salgstallene og antall streaminger.

Fjellheim er født i Mosjøen i Nordland, oppvokst i Karasjok i Finnmark, og har sine røtter i Røros i Sør-Trøndelag. Hans bidrag til filmen er sangen «The Great Thaw (Vuelie Reprise)» , som han har skrevet i samarbeid med Christophe Beck.

Hviler ikke på laurbærene

Den sørsamiske komponisten og artisten sier det er en stor ære for ham å få være med på denne megasuksessen, men han kommer ikke til å hvile lenge på laurbærene.

– Jeg jobber ellers videre med mine prosjekter som jeg alltid har gjort - uavhengig av dette, sier Fjellheim.

I tillegg til sin egen musikkarriere driver Fjellheim sitt eget musikkforlag, Vuelie. Som Musiker, komponist, arrangør og/eller produsent har han bidratt til hele 32 CD-utgivelser.

Året som nettopp har begynt ser ut til å bli hektisk.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim i studio under arbeidet med filmmusikken til «​Frozen».

Foto: NRK

– I 2015 står flere CD-utgivelser for tur; Først en CD med Anne Vada, der jeg har laget musikken og produsert CD-en. Deretter en CD med Katarina Barruk, som lager fantastiske låter på Umesamisk. Senere i år gir vi ut en CD med Marja Helena Mortensson, og i tillegg blir det diverse turneer og samarbeidsprosjekter, opplyser Fjellheim.

Frode Fjellheim er en allsidig musiker. Han spiller både piano og synthesizere, og han er vokalist (joiker). Utdanningen sin har han fra Trøndelag Musikkonservatorium.

Han har vært bosatt i Trondheim i flere år, der han har vært frilans musiker og komponist, blant annet i oppsetninger ved Trøndelag Teater, med Rikskonsertene.

Han har mottatt flere utmerkelser, blant annet Statens arbeidsstipend (1993–1996),
Spellemannprisen åpen klasse, for Aejlies Gaaltiie – the Sacred Source (2004) og
Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (2007).

Korte nyheter

 • Beaska parlamentáralaš jođiheaddji

  Norgga Sámiid Riikkasearvvi (NSR) Sámediggejoavku lea válljen Beaska Niillasa ođđa parlamentáralaš jođiheaddjin. Muđui leaba Maren Benedicte Nystad Storslett, 2. jođiheaddji ja Sandra Márjá West válljejuvvon jođihit ovttasbargojoavkku Sámedikkis dán áigodagas. Ovttasbargojoavkkus, man joavkkut gohčodit Beaiválgu-joavkun, leat NSR, Ávjovári Johttisápmelaččaid listu ja Guovddášbellodat.

  Maren Benedicte Nystad Storslett, Beaska Niillas og Sandra Márjá West.
  Foto: Aslak Heika Hætta Bjørn / Pressebilde NSR
 • Lappekodisilla buktet sápmái

  Majestehta Gonagas Harald searvá allaáiggálaš doaluide Diehtosiiddas Guovdageainnus otne, go dat 270 jagi boares originála Lappekodisilla dokumeantta geigejuvvo Sámi arkiivii.

  NRK sámi Ođaspoddas sáhtát gullat manne leat nu stuorra doalut go ovtta dološ dokumeantta buktet, dan Lappekodisilla, Sámi arkiivii ja mii lea diet dokumeanttaid.

  Gula Ođaspodda Lappekodisilla birra

  Lappekodisillen
  Foto: Utvalg fra grensearkiv ca. 1750/Arkivverket
 • Samenes viktigste dokument

  Et dokument fra 1751 sikrer fortsatt at samer kan flytte reinsdyr over landegrensene. Samenes "Magna Carta" kommer nå hjem til Kautokeino med kongen til stede. Tirsdag overleveres "Lappekodisillen" tirsdag til Samisk Arkiv i Kautokeino. Det 270 år gamle dokumentet har vært avgjørende for å fastsette samers rettigheter, og er fortsatt virksomt i dag.

  Les om samenes viktigste dokument


  Transport av 300 reinsdyr fra Kjøllefjord i Finnmark til Grønland
  Foto: Sverre A. Børretzen / NTB