Disney-suksess for sørsamisk musiker

Sørsamisk artist er en del av megasuksessen «​Frozen». Filmmusikken har solgt 8 millioner album, 15 millioner singler og er streamet 2 milliarder ganger på nettet.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim er både glad og stolt over å være en del av suksessen «​Frozen».

Foto: Pressebilde / Privat

– Det er selvsagt kjent at filmen og soundtracket har hatt en enorm suksess. Likevel er det fantastisk hyggelig med en sånn oppmerksomhet fra Disney omkring dette, sier Frode Fjellheim til NRK.

Les også: Slenger seg på Disney-bølgen

Nylig mottok han det synlige beviset på at han er en viktig del av Disney-suksessen «Frozen». Han fikk tilsendt direkte fra Disney-konsernet et innrammet diplom som viser de globale salgstallene og antall streaminger.

Fjellheim er født i Mosjøen i Nordland, oppvokst i Karasjok i Finnmark, og har sine røtter i Røros i Sør-Trøndelag. Hans bidrag til filmen er sangen «The Great Thaw (Vuelie Reprise)» , som han har skrevet i samarbeid med Christophe Beck.

Hviler ikke på laurbærene

Den sørsamiske komponisten og artisten sier det er en stor ære for ham å få være med på denne megasuksessen, men han kommer ikke til å hvile lenge på laurbærene.

– Jeg jobber ellers videre med mine prosjekter som jeg alltid har gjort - uavhengig av dette, sier Fjellheim.

I tillegg til sin egen musikkarriere driver Fjellheim sitt eget musikkforlag, Vuelie. Som Musiker, komponist, arrangør og/eller produsent har han bidratt til hele 32 CD-utgivelser.

Året som nettopp har begynt ser ut til å bli hektisk.

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim i studio under arbeidet med filmmusikken til «​Frozen».

Foto: NRK

– I 2015 står flere CD-utgivelser for tur; Først en CD med Anne Vada, der jeg har laget musikken og produsert CD-en. Deretter en CD med Katarina Barruk, som lager fantastiske låter på Umesamisk. Senere i år gir vi ut en CD med Marja Helena Mortensson, og i tillegg blir det diverse turneer og samarbeidsprosjekter, opplyser Fjellheim.

Frode Fjellheim er en allsidig musiker. Han spiller både piano og synthesizere, og han er vokalist (joiker). Utdanningen sin har han fra Trøndelag Musikkonservatorium.

Han har vært bosatt i Trondheim i flere år, der han har vært frilans musiker og komponist, blant annet i oppsetninger ved Trøndelag Teater, med Rikskonsertene.

Han har mottatt flere utmerkelser, blant annet Statens arbeidsstipend (1993–1996),
Spellemannprisen åpen klasse, for Aejlies Gaaltiie – the Sacred Source (2004) og
Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (2007).