Hopp til innhold

44 000 år gamle spor av moderne kultur

Verdens eldste overlevende kultur kan være så gammel som 44 000 år gammel.

Sanfolk

Folkegrupper som tillhører san-kulturer lever i Sør-Afrika i dag. Her demonstrasjon av hvordan å skape ild ved å gni pinner mot hverandre i Botswana.

Foto: Ian Sewell/Wikipedia

Dette viser en studie utført av en internasjonal forskergruppe i Sør-Afrika.

– Vi kan se en kontinuitet, altså trekke opp en linje i materiell kultur, fra mennesker som levde i Sør-Afrika for 44 000 år siden, og framover til san-kulturen.

Det sier professor Franceso d'Errico til forskning.no.

Det lever fremedeles sanfolk i Afrika, men som en utsatt minoritet med små ressurser har de gjennom århundrer, og inn i vår tid, vært i en presset levesituasjon.

Kolonsering

For eksempel ble mange drept og fordrevet og utbredelsesområder ble kraftig innskrenket gjennom nederlansk kolonsering, skriver nettstedet.

Lars Werdelin, professor i paleozoologi ved Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, er ekspert i det moderne menneskets historie.

– Såvidt jeg vet er dette er dette de eldte tegn på menneskelig kultur som vi fremdeles har i dag, sier han til Sveriges Radio.

Nye analyser

Moderne menneskelig kultur kjennetegnes av blant annet verktøy, våpen som pil og bue og spyd, samt ornamenter på redskap.

Forskere har tidligere visst at mennesker begynte å få en ferdig kultur så tidlig som for 80 000 år siden, men ingen av kulturene lever i dag.

San-kulturen som i dag lever i Sør-Afrika er den folkegruppen med en kultur som forskere har betraktet som verdens eldste, og opphavet har blitt datert til omkring 20 000 år siden.

Grunnlag for andre

Nye analyser av arkeologiske funn viser at den skal være over dobbelt så gammel, nemlig 44 000 år.

Den internasjonale forskergruppen har blant annet funnet pilespisser av bein hvis karakteristiske ornamentikk er sammenlignbar med det sanfolket bruker.

Forskerne tror dessuten at kulturen senere kan ha spredt seg til andre deler av verden og blitt lagt til grunn for andre jeger- og sankerkulturer.

Korte nyheter

  • Staten tilbyr bøndene 2,62 milliardar kroner

    Staten har gjeve bøndene eit tilbod med ei ramme på 2,62 milliardar kroner i jordbruksforhandlingane.

    Det kan gi ein inntektsauke på 70.000 kroner per årsverk, skriv Landbruks- og matdepartementet i ei pressemelding.

    Departementet skriv også at tilbodet vil redusere gapet mot andre grupper med 45.000 kroner, som er ein tredel av det utrekna inntektsgapet.

    Målet er at gapet skal bli tetta innan 2027.

    Bøndene leverte kravet sitt for ti dagar sidan. Dei kravde 3,9 milliardar kroner i jordbruksoppgjeret.

  • Lissietseegeme-dajvh lea seamma stoerre goh dah 100 stööremes jaevrieh

    Daelie lea voestes aejkien maehtebe vuejnedh gaajhke lissietseegkeme-soejkesjh Nöörjesne. Areaale lea seamma stoerre goh dah 100 stööremes jaevrieh laantesne.

    Aarebi idtjimh maehtieh gaajhke soejkesjh vuejnedh, menh daelie maehtebe bïegkefaamoevierhtieh, faamoesïevh, biejjiefaamoedajvh jïh skåajjegeajnoeh orre kaarhtesne vuejnedh.

    25 proseente lissietseegkemijstie goh soejkesjamme lea hæhtjoeh.

    – Taalh leah tjïelke. Feerh jïjnje lissietseegkemh lea soejkesjamme, klijmaministeere Andreas Bjelland Eriksen jeahta.

    Jeahta dah byöroeh hæhtjoeh våålese prijoriteradidh, jïh edtjieh lissietseegkemh fornybar energijeste prijoriteradidh.

  • 120 000 ruvnno doarjjan mearrasámi gaskkustanprošektii

    Les på norsk.

    Sámediggeráđđi lea juolludan 120 000 ruvnno doarjjan searvái Forbundet Kysten mii galgá mannat mearrasámi gaskkustanprošektii eahpeávnnaslaš kulturárbbi birra, čállá Sámediggi pressadieđáhusas.

    Prošeakta galgá duođaštit ja oččodit čállojuvvot mearrasámi terminologiija smávvafatnasiidda, ja earenoamážit klinkafanasterminologiija.

    Mihttomearrin lea buvttadit gaskkustanávdnasiid mat galget leat olahahttit digitálalaččat resursan buohkaide geat háliidit eanet dieđuid klinkafanasárbevieru birra.

    Forbundet Kysten galgá ovttasbargat Mearrasiiddain dán prošeavttas.