Begynner på presidentskolen

Fisker skal styre samene og sjøl mener han at han er den rette mannen til å gjøre det nå. Beaska Niillas (32) fra Tana, ble i dag valgt som ny leder av Norske Samers Riksforbund (NSR).

Beaska Niillas

Beaska Niillas (32) er valgt som ny leder i NSR.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

Beaska Niillas sier han er klar over hvilket ansvar han påtar seg nå når han skal lede en av de største samiske organisasjonene.

– Jeg tenkte lenge på om jeg kunne kombinere et så stort verv med mitt yrke som fisker, men tanken om at noen må påta seg ansvaret for at vi fremdeles skal kunne snakke samisk med våre barn og barnebarn, og at vi fremdeles har en natur som kan ikke er ødelagt fordi naturressursene er oppbrukt., sier han.

Beaskka Niillas er kjent for å bruke sterke ord og ha klare meninger når det gjelder å bevare samiske tradisjoner og næringer. Han blir ofte betraktet som en radikal samepolitiker. Selv mener han at det av og til må brukes sterke ord for å oppnå fokus på saker som angår samene.

Språket viktigst

For Beaska Niillas må det norske språket vike til fordel for samisk.

– Jeg vil bruke samisk i så å si alle sammenhenger. Hvis tidsnødhet på møter begrunnes for å ikke bruke samisk, så vil jeg aldri godta det, da må de andre forholde seg til at jeg snakker samisk, sier han. Niillas sier at foruten næringer, er samisk språk det viktigste sak for han.

Presidentskole

Mange på NSRs landsmøte nevner at ved å velge Beaska Niillas som ny leder også betyr at han vil være deres neste sametingspresidentkanidat. Selv har han sånn smått begynt å tenke om det.

Beaska Niillas og Aili Keskitalo

Beaska Niillas sammen med sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

– Nå vil jeg først være en god leder for NSR, så for tiden vise om jeg lykkes og presidentvervet tenkte jeg overhodet ikke på da jeg ble forespurt om stille som lederkandidat for NSR. Men nå har jeg skjønt at det kanskje er noe i det at jeg nå har begynt på presidentskolen sier Beaska Niillas.

Han understreker at NSR har nå en så dyktig sametingspresident at for han er det helt utenkelig å stille seg som konkurrent mot Aili Keskitalo.

– Hvis Aili Keskitalo ønsker å fortsette som vår sametingspresidentkandidat ved neste valg, så vil jeg absolutt ikke stille opp som motkandidat mot henne. Men jeg skjønner at noen kanskje ønsker meg som presidentkandidat engang i fremtiden og den tanken skremmer meg ikke, sier den nye lederen i NSR, Beaska Niillas til slutt.

Korte nyheter

  • Reindriftsutøver gikk gjennom isen

    En reindriftsutøver på reinsanking har gått gjennom isen med snøskuter i området Masjok/Sirbma i Øst-Finnmark. Snøskuteren gikk til bunns og mannen kom seg opp av råken på egen hånd. Ble svært kald. Luftambulanse fra Kirkenes har hentet mannen som flys til helsesenteret i Tana, det skriver Politiet på Twitter. Mannen er fra Indre-Finnmark og er i 50-årene.

  • Romssas olu njoammumat

    Romssas leat duođaštuvvon 59 ođđa koronanjoammuma maŋŋebargga. Ikte leat 412 koronaiskkosa váldon. Erremis leat dál 177 olbmo. Dan dieđiha suohkan neahttasiiddustis. Romssas eai leat dán pandemiija áigge leamašan ná olu njoammumat ovtta jándoris.

    Lang kø ved testsenteret for korona i Tromsø sentrum
    Foto: Veronica Turnage / NRK