Hopp til innhold

Begynner på presidentskolen

Fisker skal styre samene og sjøl mener han at han er den rette mannen til å gjøre det nå. Beaska Niillas (32) fra Tana, ble i dag valgt som ny leder av Norske Samers Riksforbund (NSR).

Beaska Niillas

Beaska Niillas (32) er valgt som ny leder i NSR.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

Beaska Niillas sier han er klar over hvilket ansvar han påtar seg nå når han skal lede en av de største samiske organisasjonene.

– Jeg tenkte lenge på om jeg kunne kombinere et så stort verv med mitt yrke som fisker, men tanken om at noen må påta seg ansvaret for at vi fremdeles skal kunne snakke samisk med våre barn og barnebarn, og at vi fremdeles har en natur som kan ikke er ødelagt fordi naturressursene er oppbrukt., sier han.

Beaskka Niillas er kjent for å bruke sterke ord og ha klare meninger når det gjelder å bevare samiske tradisjoner og næringer. Han blir ofte betraktet som en radikal samepolitiker. Selv mener han at det av og til må brukes sterke ord for å oppnå fokus på saker som angår samene.

Språket viktigst

For Beaska Niillas må det norske språket vike til fordel for samisk.

– Jeg vil bruke samisk i så å si alle sammenhenger. Hvis tidsnødhet på møter begrunnes for å ikke bruke samisk, så vil jeg aldri godta det, da må de andre forholde seg til at jeg snakker samisk, sier han. Niillas sier at foruten næringer, er samisk språk det viktigste sak for han.

Presidentskole

Mange på NSRs landsmøte nevner at ved å velge Beaska Niillas som ny leder også betyr at han vil være deres neste sametingspresidentkanidat. Selv har han sånn smått begynt å tenke om det.

Beaska Niillas og Aili Keskitalo

Beaska Niillas sammen med sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

– Nå vil jeg først være en god leder for NSR, så for tiden vise om jeg lykkes og presidentvervet tenkte jeg overhodet ikke på da jeg ble forespurt om stille som lederkandidat for NSR. Men nå har jeg skjønt at det kanskje er noe i det at jeg nå har begynt på presidentskolen sier Beaska Niillas.

Han understreker at NSR har nå en så dyktig sametingspresident at for han er det helt utenkelig å stille seg som konkurrent mot Aili Keskitalo.

– Hvis Aili Keskitalo ønsker å fortsette som vår sametingspresidentkandidat ved neste valg, så vil jeg absolutt ikke stille opp som motkandidat mot henne. Men jeg skjønner at noen kanskje ønsker meg som presidentkandidat engang i fremtiden og den tanken skremmer meg ikke, sier den nye lederen i NSR, Beaska Niillas til slutt.

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK