Begynner på presidentskolen

Fisker skal styre samene og sjøl mener han at han er den rette mannen til å gjøre det nå. Beaska Niillas (32) fra Tana, ble i dag valgt som ny leder av Norske Samers Riksforbund (NSR).

Beaska Niillas

Beaska Niillas (32) er valgt som ny leder i NSR.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

Beaska Niillas sier han er klar over hvilket ansvar han påtar seg nå når han skal lede en av de største samiske organisasjonene.

– Jeg tenkte lenge på om jeg kunne kombinere et så stort verv med mitt yrke som fisker, men tanken om at noen må påta seg ansvaret for at vi fremdeles skal kunne snakke samisk med våre barn og barnebarn, og at vi fremdeles har en natur som kan ikke er ødelagt fordi naturressursene er oppbrukt., sier han.

Beaskka Niillas er kjent for å bruke sterke ord og ha klare meninger når det gjelder å bevare samiske tradisjoner og næringer. Han blir ofte betraktet som en radikal samepolitiker. Selv mener han at det av og til må brukes sterke ord for å oppnå fokus på saker som angår samene.

Språket viktigst

For Beaska Niillas må det norske språket vike til fordel for samisk.

– Jeg vil bruke samisk i så å si alle sammenhenger. Hvis tidsnødhet på møter begrunnes for å ikke bruke samisk, så vil jeg aldri godta det, da må de andre forholde seg til at jeg snakker samisk, sier han. Niillas sier at foruten næringer, er samisk språk det viktigste sak for han.

Presidentskole

Mange på NSRs landsmøte nevner at ved å velge Beaska Niillas som ny leder også betyr at han vil være deres neste sametingspresidentkanidat. Selv har han sånn smått begynt å tenke om det.

Beaska Niillas og Aili Keskitalo

Beaska Niillas sammen med sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

– Nå vil jeg først være en god leder for NSR, så for tiden vise om jeg lykkes og presidentvervet tenkte jeg overhodet ikke på da jeg ble forespurt om stille som lederkandidat for NSR. Men nå har jeg skjønt at det kanskje er noe i det at jeg nå har begynt på presidentskolen sier Beaska Niillas.

Han understreker at NSR har nå en så dyktig sametingspresident at for han er det helt utenkelig å stille seg som konkurrent mot Aili Keskitalo.

– Hvis Aili Keskitalo ønsker å fortsette som vår sametingspresidentkandidat ved neste valg, så vil jeg absolutt ikke stille opp som motkandidat mot henne. Men jeg skjønner at noen kanskje ønsker meg som presidentkandidat engang i fremtiden og den tanken skremmer meg ikke, sier den nye lederen i NSR, Beaska Niillas til slutt.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK