Adjágas vant Sápmi Awards

Sápmi Awards pris for levende samtidsmusikk i Sápmi går til Adjágas.

Adjágas, Sara Marielle Gaup og Lawra Somby

De glade prisvinnerne i gruppa Adjágas, Sara Marielle Gaup og Lawra Somby.

Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi

Prisen i duodji, design og kunst gikk til Maj-Doris Kristina Rimpi. Pris i den samiske kokkekonkurransen i tradisjonell matkunnskap går till Martin Jönsson. Prisen til endyktig, ung reindirftsutøver gikk til Ole Johan J. Eira, opplyser Oddasat.se .

Vinnerne får 100.000 svenske kroner hver.

– Dette hadde jeg ikke forventet, sier Lawra Somby rett etter at Adjágas hadde vunnet musikkprisen i Sápmi Awards.

– Det var vanskelig å si noe da vi skulle motta prisen. Jeg hadde jo ikke forberedt meg på noen takketale, men denne prisen varmer virkelig mitt hjerte, sier Sara Marielle Gaup. Hun sier at prisen betyr veldig mye for en musikkgruppe som er inne i en kreativ prosess.

Fire priser

enne helga ble det delt ut priser i fire kategorier til samer som har gjort seg fortjent til heder og ære.

«Sápmi Awards er en nystiftet pris som hyller den samiske levemåten. I ulike kategorier premieres de som tenker nytt, uten å miste respekten for tradisjon og helheten. En manifestasjon av kreativitet og bærekraftig utvikling der du og hele verden inviteres til å delta.»

Sápmi Awards er en ny storsatsning i Jokkmokk som tar sikte på å løfte fram den samiske kulturen og tradisjonen som beriker regionen. Gjennom et festlig sommerarrangement beæres betydningen og de unike verdiene som alle utøvende kunstnere innom musikk, samisk mat, duodji, design og reindrift gir. Totalt skal fire vinnere kåres og en prissummen på 500.000 svenske kroner deles ut.

Og det er publikum sammen med fire kyndige jurygrupper som kårer vinnerne.

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK