Hopp til innhold

– Må ha samisktalende personer

Brannsjefen i Karasjok ønsker ikke et samisk nødnummer hvor folk ikke behersker samisk.

Brannsjef Alf Isaksen i Karasjok
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er ikke nok at folk som jobber ved nødnummersentraler kan samiske ord, de må kunne kommunisere med samisktalende også, mener brannsjef Alf Isaksen.

GULDAL: – Ii doarvái buorre

Har ønsket det lenge

Brannsjefen i Karasjok er en av de som lenge har ønsket at man har samisktalende personer ved nødnummersentralene.

– Det er ikke nok å kunne 3500 samiske ord, man bør kunne kommunisere med samisktalende på en god måte, mener Isaksen.

Jobber med løsninger

Gáisi spåksenter i Tromsø jobber med å få samisktalende operatører i det felles 112 nødnummeret i Euoropa.

Gáisi er samarbeidspartner i prosjektet Multicom 112+ extended, som vil utvikle et moderne verktøy for språktrening, der operatørene ved nødsentralene skal lære seg de aktuelle språkene tilfredsstillende, i løpet av kort tid.

– Arbeidet er å fremme det samiskespråket, noe vi hra tro på, sier daglig leder Niklas Labba ved Gáisi Språksenter, som har tro på prosjektet.

– Problemer er kunnskap

Brannsjefen i Karasjok mener at behovet ikke er å kunne mange ord på samisk, men å kunne formidle samiske nødmeldinger til de rette personene.

– Ofte er problemet i dag at vi som skal på uttrykning, ikke hvet hvor vi skal, fordi nødmeldingssentralene ikke har klart å kommunisere godt nok med de samisktalende personene, der ligger problemet, avslutter Isaksen.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse