Hopp til innhold

Vind og vær har gitt tomme stolheiser

Vind og uvær har skremt vekk skituristene fra Sirdal. Eier av skisenteret har ikke sett verre på sine 60 år.

Vind og vær har skremt skituristene fra Sirdal

Tomme stolheiser, vind og snø har preget Sirdal i januar.

– Dette liker vi ikke altså. For turistkommunen Sirdal så er det helt ekstremt, og det er ganske alvorlig, sier Ole Johan Tjørhom.

Han eier Tjørhomfjellet skisenter, og legger ikke skjul på at det dårlige været i januar har skremt vekk folk og fe fra fjellet.

– Det har vært en skikkelige trøblete januar, og vi skal ikke legge skjul på det. Det er jo snakk om 100.000 kroner på en dag, så vi taper flere hundre tusen på en helg.

Linn Skåre

Linn Skåre er alene i løypene, men håper hun får selskap utover i sesongen.

Foto: Erik Waage

Østavinden har skapt problemer

Selv om det har vært utfordringer med å kjøre opp løyper på grunn av vinden, er det en og annen skiturist ute i de løypene som er kjørt opp. Linn Skåre, som er leder i Sirdalsferie, går foreløpig alene på langrennsski, men håper hun får selskap etter hvert.

Ole Johan Tjørhom

Ole Johan Tjørhom er optimist selv om sesongen har vært dårlig til nå.

Foto: Erik Waage

– Det har vært litt dårlig vær i det siste, og turistene er nok litt skremt av både vær og stengte veier. Nå ser det ut til å lette litt så vi håper det blir bedre, sier Skåre.

Det er østavinden som har skapt problemer i vinter, og alpinanlegget til Tjørhom har tapt flere millioner av kroner på grunn av vinden. I tillegg har veien opp igjennom Hunnedalen vært stengt flere dager, noe som kan ha skremt noen fra å ta turen.

Men noen har kommet seg opp og frem.

– Været har ikke skremt meg bort i det hele tatt. Det blir moro med en tur i trekket. De sier det blåser godt, men dette blir fint, sier Daniel Skåland som har tatt turen opp fra Sokndal.

Snøen er på plass

Og selv om det blåser godt er det og mye hvitt på toppene. Så når heisene er åpne, og veien er kjørbar, er det gode snøforhold.

Anita Vik Buckley

Anita Vik Buckley synes det er ekstra kjipt at snøen er på plass, men at vinden ødelegger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Når vinden løyer har vi masse snø. Vi har aldri hatt så mye snø på toppen som vi har i år, så det er fryktelig dumt å se at vi har topp snøforhold, men ikke vært til å ha stolheisen åpen. Vi har mellom 65 og 120 centimeter snø i løypa, sier Anita Vik Buckley som er daglig leder ved skisenteret.

Januarværet har vært lunefullt, men har tidligere vist seg fra sitt aller beste. Nå håper både turister og verter på at det blir bedre.

– Vi kan ikke være like uheldige to år på rad, men vi håper nå at resten av sesongen skal berge oss, sier Linn Skåre.