Effektive temperaturer ned mot minus 15 grader i januar

Rogalandsværet i januar var preget av sterk vind som fikk moderat kulde til å kjennes svinkaldt. Februar starter med en ny storm.

Kraftig uvær i Rogaland

– Dette har nok ikke skjedd så ofte.

Det sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Værvarslinga på Vestlandet om vindmålingene fra Eigerøy utenfor Egersund den siste måneden.

Hele 15 dager i januar ble det målt såkalt maks middelvind på over 20 meter per sekund. Det tilsvarer sterk kuling. Seks dager i januar ble det målt maks middelvind opp i full storm på Eigerøy.

Værstasjonen på Eigerøy

Storm og kuling fikk denne vindmåleren på Eigerøy til å blåse over ende i januar.

Foto: Arne Ove Østebrøt

– Max middelvind er den vindstyrken vi varsler. Da måles vinden over en periode på ti minutter, sier Fagerlid.

Derfor er det ikke tvil om at det disse dagene også var stormkast ved målestasjonen utenfor Egersund. Det sterkeste vindkastet som ble målt her den siste måneden var på 34 meter per sekund.

Det blåste skikkelig også andre steder i Rogaland i januar. På Utsira var det til sammen ti dager med vindstyrker tilsvarende sterk kuling/liten storm. Her ble det målt vindkast på 37,2 meter per sekund.

Tørrest i Stavanger

Flere steder i Norge var januar en rekordtørr måned. I Nord-Norge registrerte en del målestasjoner null nedbør.

I Rogaland var det tørrest på Sola og i Stavanger. Her lå nedbøren i januar på henholdsvis 74 og 68 prosent av normalen.

Storm og snø i Rogaland

Ved målestasjonen på Eik Hove i Lund kommune kom det fem ganger så mye nedbør som på Sola. Hele 342 millimeter er 171 prosent av normalnedbøren for januar på dette stedet.

Effektiv temperatur ned mot minus femten grader

Det er ikke tvil om at folk i Rogaland har opplevd januar som en svinkald måned. Det skyldes først og fremst vinden. Temperaturene har ikke vært spesielt lave. Tvert imot har gjennomsnittstemperaturene lagt to, tre grader over normaltemperaturen for måneden.

Når det er kaldt, og det blåser, snakker meteorologene om følt eller «effektiv temperatur» . Slikt finnes det tabeller for. De viser at om det er null grader, og det blåser sterk kuling, så er den effektive temperaturen hele minus 9 grader.

Mandag 13. januar ble det målt minus 3,5 grader på Eigerøy. Den dagen blåste det sterk kuling på stedet, viser datosøket på yr.no. Det betyr at den effektive temperaturen på Eigerøy den dagen var ned mot minus 15 grader.

Storm på Eigerøy

På Eigerøy har det vært sterk kuling eller storm i 21 dager i januar. Slik så det ut 13. januar.

Foto: Øystein Ellingsen

Den laveste temperaturen i Rogaland i januar ble målt dagen etter. På Eik Hove var det den 14. januar minus 6,3 grader. Den høyeste temperaturen i Rogaland i januar var 10,4 grader i Sauda, og ble målt 5. januar.

Januarværet i Rogaland

Stasjon

Gjennomsnitts-
temperatur

Avvik fra
normal-
temperatur

Kaldest

Varmest

Nedbør,(mm)

Avvik fra normal-nedbør,%

Eik Hove

0,9

2,1

-6,3

8,3

342

171

Obrestad

2,4

1,3

-3,4

8,4

109

96

Sola

3,0

2,2

-3,8

8,7

68

74

Stavanger

2,5

1,3

-4,0

8,5

67

68

Sauda

1,7

3,7

-5,5

10,4

148

66

Haugesund

2,9

1,6

-3,2

8,6

 

 

Ny storm i morgen

Det fortsetter å blåse, selv om lørdag er 1. februar.

– Det blir liten storm utsatte steder i Rogaland, og full storm på kysten sør i fylket. Vinden kommer fortsatt fra sørøst, slik at den vil merkes godt i Stavanger og Sandnes også, sier Fagerlid.

Vinden øker på allerede fra seint på kvelden fredag.

Trøsten er at den effektive temperaturen kommer ikke til å være fullt så lav som den har vært. Fra søndag stiger temperaturen i Rogaland til mellom fem og åtte plussgrader.