Hopp til innhold

Tror sterk vind skremmer folk fra fjellet

Stengt vei, mye vind og lite snø i starten av skisesongen. Dette kan være av grunnene til at det er færre folk enn vanligvis i Sirdal denne vinteren.

Vinteren 2014 i Sirdal

Røde Kors-hytta på Sinnes i Sirdal, lørdag ettermiddag.

Foto: Anne-Lise Kluge / Røde Kors

– Det er godt med snø nå. Vi har vel om lag 60 centimeter nederst i bakken og på heia er det langt over en meter, sier Ånen Ådneram som er daglig leder ved Ådneram skitrekk i Sirdal.

I løpet av de siste ukene har det falt mer snø i fjellet, og Ådneram mener det er gode skiforhold. Men sterk vind har forkludra vinteridyllen på fjellet.

– Det har vært mange dager med tett snødrev og mye vind, sier Ådneram.

Dette gjør det vanskeligere å komme seg til fjells. Den raskeste veien fra Nord-Jæren til Sirdal, Hunnedalsvegen, er stengt denne helga. Siden nyttår har denne veistrekningen vært stengt fire ganger.

– Det har vært lite folk her oppe, i hvert fall denne uka...

Ånen Ådneram, daglig leder Ådneram skitrekk

Statens vegvesen har varslet at fylkesvei 45 holdes stengt hele lørdag, før det tas en ny vurdering. Dermed må folk som ønsker seg opp i fjellet, kjøre om Tonstad.

Lenge siden det var like vindfullt over tid

Ådneram mener været denne vinteren har vært preget av mye vind, og trekker sammenligninger til vintrene på 80-tallet.

– På midten av 80-tallet hadde vi også vintre med sterk østavind i en periode på en uke eller to. Slike værforhold som det har vært i Sirdal så langt i år, er det lenge siden jeg kan huske, sier Ådneram.

Og i Sirdal merker de at det er færre folk til fjells.

– Det har vært lite folk her oppe, i hvert fall denne uka, sier Ådneram.

Merker nedgang på Tjørhom

På Tjørhomfjellet har de hatt færre besøkende enn det som er vanlig.

– Tradisjonelt er januarhelgene de aller beste vi har. Nå merker vi det godt med antall besøkende i skitrekket, sier Anita Buckley, som er daglig leder i Tjørhomfjellet AS.

Snøforholdene er veldig bra, så det er utrolig kjipt at de ikke kan utnyttes på grunn av vinden...

Anita Bucklet, daglig leder Tjørhomfjellet AS

Hun forteller at stolheisen i skianlegget har vært stengt langt mer enn ønskelig på grunn av den sterke vinden.

– Det har vært en rar sesong så langt. Vi pleier har nordvestlig vind, som ikke skaper like store problemer som denne østavinden. Snøforholdene er veldig bra, så det er utrolig kjipt at vi ikke får utnytta forholdene på grunn av vinden. Snøforholdene for off-piste er nydelige nå, sier hun.

– Sist helg var det veldig få folk her

Sandnes Røde Kors har et hjelpekorps på åtte personer i beredskap i Sirdal denne helga. De er stasjonert på Sinnes, og måtte kjøre om Tonstad for å komme seg på plass til helga.

– Etter Tonstad var det glatt og mye vind, da vi kjørte opp i går, men vi kom oss opp helt uten problemer, sier Anne Lise Kluge, som er vaktleder i Sandnes Røde Kors.

Sandnes Røde Kors i Sirdal

Sandnes Røde Kors i Sirdal. Fra venstre: Cecilie Inderdal, Marit Osbakk Sommer, Anne-Lise Kluge, Kenneth Friestad, Hans Magne Haaland, Magnus Berge, Fredrik Ludvigsen.

Foto: Arnstein Liland

Hun forteller at det var en del bil på veiene som tok seg opp til fjellet i går, men registrerer at det er færre folk ute enn det som er vanlig i høysesongen.

– Jeg vi si at det er sånn middels med folk her på Sinnes. Men så langt i vinter har det vært færre folk enn det som vi opplever som vanlig. Spesielt sist helg, da var det veldig lite folk i Sirdal, sier hun.

Greit med snø, men vindfullt

Kluge tror det er kombinasjonen av mye vind og lite snø, som har ført til færre folk til fjells. Hun mener snøforholdene har bedret seg den siste tiden.

– Kanskje folk krever enda mer snø før de tar turen opp. Vannene har jo heller ikke fått sjanse til å fryse ordentlig, og dette kan også spille inn, sier hun.

Snøproduksjon skiløype

Det er dette de håper på i Sirdal. At vinden skal løye, og solen titte fram.

Foto: Morten Vinje Dodson

– Vi unngår å krysse vannene selv, i fare for utrygg is. Og vi oppfordrer heller ikke til at folk skal ta sjansen på å krysse før de vet at isen er sikker, legger hun til.

Spesielt sist helg, da var det veldig lite folk i Sirdal...

Anne Lise Kluge, vaktleder i Sandnes Røde Kors

Været er ikke så aller verst i Sirdal denne lørdag ettermiddagen, ifølge Kluge.

– Det er et lett snøvær og ikke særlig mye vind her nede i dalen. Men oppe i høyden er vinden sterkere, forteller hun.

Flere nyheter fra Rogaland