Hopp til innhold

Ville samarbeide, men ble «blankt avvist»

Raunes fiskefarm mener de har invitert ConocoPhillips til samarbeid, men uten at de fikk gehør. I dag møtes partene i retten.

Sigurd Knudtzon

Sigurd Knudtzon er avdokat for Raunes fiskefarm, som har saksøkt ConocoPhillips. I dag møttes partene i Stavanger tingrett.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi mener det er rettighetshaver som har ansvaret for de skader petroleumsvirksomhet og avviklingsvirksomhet måtte resultere i, inkludert skader påført Raunes fiskefarm, var starten på advokat Sigurd Knutzons innledning da Raunes fiskefarm og ConocoPhillips møttes i retten i dag.

Etter lange runder om hvem som har gjort hva og når i Vatsfjorden, var det mandag klart for møte mellom de to partene. Helt siden slutten av 2000-tallet har debatten gått om hvorvidt Raunes fiskefarm og opphuggingsbedriften AF Decom kunne eksistere ved siden av hverandre.

Frode A. Innjord

Frode A. Innjord er advokat for ConocoPhillips. Selskapet mener saken er forelda.

Foto: Erik Waage / NRK

Gang på gang har fiskefarmen og ulike organisasjoner hevda at opphoggingen av oljeinstallasjoner har forurenset fjorden.

Har prøvd saken før

Raunes fiskefarm tok først industribedriften AF Decom til retten. Farmen krevde erstatning fordi de mener det ikke lenger er mulig å drive med fisk i Vatsfjorden. Raunes fikk medhold i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Deretter tok de saken til Høyesterett, som avviste den.

Daglig leder for Raunes fiskefarm, Frode Bjelland, sa tidligere i januar til NRK at han nå håper nye opplysninger kan stille ConocoPhillips til ansvar.

Derfor valgte Raunes fiskefarm og advokat Knudtzon å gå til sak mot operatør og rettighetshaver for de delene som har blitt hogd opp i fjorden, nemlig ConocoPhillips på vegne av Ekofiskgruppen.

– Svarte med avvisning

– Dette ansvaret vil ikke ConocoPhillips ta. De vil ikke engang kommunisere om det. Vi har tidligere invitert til samarbeid, men svaret var blank avvisning, sa Knudtzon i retten.

Knudtzon brukte en del av sin innledning på å påpeke hvorfor de nå går til sak mot ConocoPhillips, og ikke AF Decom.

– Det er flere rettsgrunnlag å vinne frem på mot ConocoPhillips på. Overfor dem kan vi vinne fram på grunnlag av petroleumsloven. I tillegg hadde vi tillit til at Ekofiskgruppen ville ta mer ansvar enn det AF Decom har gjort. Der tok vi feil, og derfor er vi her, sier Knudtzon.

Vil ikke kommentere påstandene

ConocoPhillips skriver til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken utover det som kommer fram i retten. Selskapets advokat Frode A. Innjord skal legge fram deres syn i morgen, tirsdag. ConocoPhillips vil i første rekke fremme at saken er forelda.

Hvis retten er enig, avsluttes saken denne uka. Hvis ikke, tas saken tas opp igjen i slutten av mars.

Det er ConocoPhillips, Total E&P Norge, Eni Norge, Statoil og Petoro som er eiere av Ekofisk. Knudtzon understreker at de kunne gått til sak mot hvilket som helst av disse selskapene, men at de valgte førstnevnte fordi det skal ha vært mest hensiktsmessig.