NRK Meny
Normal

Bjerkreim vil ta betalt for drikkevannet

IVAR ser mot Bjerkreim for ny drikkevannskilde, det liker ordføreren dårlig.

Marthon Skårland

Bjerkreimsordfører Mathon Skårland mener Bjerkreim nå bør få betalt for drikkevannet de leverer til resten av Rogaland.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Store deler av Jæren har fortsatt dårlig vannkvalitet, og nå starter arbeidet med å sikre fremtidens vannkvalitet.

Nok en gang ser IVAR mot Bjerkreim i jakten på en ny drikkevannskilde for sine eierkommuner.

– Det med drikkevann fra Bjerkreim har en lang historie. Per i dag leverer vi vann til 270.000 innbyggere og elleve kommuner i Rogaland. Vi får selv ikke vann fra den samme drikkevannskilden, sier Bjerkreimsordfører Marthon Skårland.

– VI får ikke et øre

Bjerkreim kommune må benytte seg av en annen drikkevannskilde, men tjener ikke noe på å dele ut vann til Rogaland.

– I utgangspunktet burde IVAR holdt oss i Bjerkreim med drikkevann også. Nå har IVAR begynt å se på Birkelandsvatnet i Bjerkreim fordi de trenger mer vann frem mot 2020. Det ser jeg litt skremmende på, sier Skårland.

Ser til Sirdal

– Vi har jo et typisk eksempel i Sirdal der det renner mye vann gjennom turbiner. De får tross alt betalt for det, men vi får ikke et øre, sier Skårland.

Han varsler at han ikke kommer til å sitte stille å se på at IVAR henter vann fra kommunen en gang til.

– Nå kommer vi til å kjempe imot at det blir på den måten. Vi kan ikke nekte IVAR å hente drikkevann, men de får ordne det på en annen måte enn det de gjorde sist gang de tok vann i Bjerkreim, sier Skårland.

Dårlig vannkvalitet på Jæren

I følge Elin Valand, sekretariatsleder ved vannregion Rogaland, er det stort behov for forbedring av drikkevannet i Rogaland.

– I enkelte områder er vannkvaliteten ikke så god som det den burde ha vært. På Jæren er det fortsatt mye landbruksforurensing, til tross for den gode innsatsen som ble lagt ned i Aksjon Jærvassdrag fra 1993. Vannkvaliteten har blitt betydelig forbedret siden det, sier hun.

Innen år 2015 skal vannregion Rogaland ha klar planer som sikrer at alt vann i fylket får best mulig kvalitet i framtida. Valand er usikker på om Bjerkreim kan kreve å få betalt for vannet sitt.

– I forhold til vannforskriften, det som går på å sikre og forbedre vannkvaliteten så er det veldig usikkert å svare på, sier hun.