NRK Meny
Normal

Smarte It-folk skal finne gode løsninger for Stavanger

Stavanger kommune inviterer til Hackathon. – Vi byr på problemene, så får andre se om de har løsninger, sier ordføreren.

Stavanger kommune

Rådmann Per Kristian Vareide, ordfører Christine Sagen Helgø og næringssjef Tone Grindland.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

Du har kanskje sett dem. Med hettegensere eller t-skjorter. Tomme bokser med Red Bull eller andre energidrikker. Foran PC-ene på forskjellige former for datatreff. Men det treffet som skal være senere denne måneden vil være annerledes. Da skal de sitte og utvikle apper til Stavanger kommune.

– Det må være de behovene folk opplever. For eksempel barnehageplass. Det kan hende at du får barnehageplass i en annen bydel, så er det en som har barnehageplass i din bydel som bor i den andre bydelen. Dere burde kanskje bytte, men idag er det ikke et godt system for det.

Rådmann Per Kristian Vareide sitter mellom næringssjef Tone Grindland og ordfører Christine Sagen Helgø på sistnevntes kontor.

– Et system de kunne gjort det uten at kommunen hadde trengt å bli involvert, raskt og enkelt.

LES OGSÅ: Ordfører ber ukjent IT-stjerne om hjelp

Kommunens problemer

Dette er en av flere utfordringer byens gründer og innovasjonsmiljø vil få på et såkalt «Hackathon» 26. september.

Det er første gang kommunen er arrangør. Et Hackathon er en konkurranse der utviklere, programmerere og andre IT-kyndige samles, danner lag, og konkurrerer om å utvikle de beste løsningene til problemstillingene kommunen skisserer.

– Dette er en helt nye arbeidsmetodikk. Tidligere har Stavanger kommune løst utfordringene kommunen har selv. Nå byr vi mer på problemene så få vi andre til å se om de har løsninger, sier ordfører Sagen Helgø.

LES OGSÅ: – Droner vil utgjøre en hel næring

San Francisco

Inspirasjon har ordføreren hentet fra den amerikanske storbyen San Francisco. Forrige uke var hun med en delegasjon fra Stavanger på smartbykonferanse i byen der samarbeid mellom myndigheter og innovasjonsmiljø er mye mer innarbeidet enn de fleste andre steder.

– For eksempel fikk de en løsning for å finne fosterhjem som fikk antall dager det tok fra over 300 til 60. Dette er noe som i høyeste grad kunne vært relevant for Stavanger også, sier Sagen Helgø.

– Et annet eksempel er dette med å varsle hvis noe skjer. For eksempel varsle grunneierne om en flom i Vågen. Varsle dem om at nå må de være beredt, sier hun videre.

Smartbykonferanse

– Når vi som kommune gjør dette, er det første gang. Vinneren vil blant annet få presentere løsningen sin på Nordic Edge Expo, som er en smartbykonferanse, i oktober, sier næringssjef Tone Grindland.

– Vi håper det kommer løsninger som vi kan ta i bruk i kommunen.

LES OGSÅ:

Lite champagne på årets oljemesse