Ordfører ber ukjent IT-stjerne om hjelp

Lasse Andresen startet selskap med fem ansatte på Forus i 2010. I dag har selskapet 400 ansatte og hovedkontor i San Francisco. Nå hjelper IT-gründeren ordføreren i Stavanger.

Lasse Andresen og Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, sammen med IT-gründer Lasse Andresen på sitt kontor. Hun ønsker hjelp for å gjøre Stavanger til en smartere by.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

– Jeg er den heldigste i verden. Jeg er født og oppvokst i Stavanger og bor 50 prosent her og 50 prosent i San Francisco.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H) smiler mens Lasse Andresen forteller om seg selv. Det er ikke første gang han snakker med media i Norge, men i forhold til hva han har fått til, så har ikke 53-åringen fått mye oppmerksomhet i hjemlandet.

Andresen er en «vanlig» mann fra Forus, med tre barn hjemme i huset på Gausel i Stavanger. Og så er han en av lederne i IT-selskapet Forgerock med over 400 ansatte og hovedkontor i San Francisco. Andresen startet selskapet med fem ansatte i 2010.

– Vi har ti kontorer i forskjellige land, sier Andresen, som i dag er teknisk direktør (CTO) i selskapet.

Blant kundene er BBC, Reuters, Cisco og Toyota.

BBC

– Har du brukt MinID, som mange offentlige tjenester i Norge bruker, så har du brukt Forgerock teknologi uten at du har visst det, sier 53-åringen.

Forgerock jobber med sikkerhet, identitet og personvern.

(Saken fortsetter under bildet.)

Google i Silicon Valley

Flere nordmenn har gjort suksess i Silicon Valley og San Francisco-området i USA. Her fra Googles hovedkvarter.

Foto: Jeff Chiu / Ap

– For eksempel hvis du logger inn på BBC sin avspiller på nett, er det vår løsning som gjør at rett bruker for tilgang på rett innhold, sier Andresen.

Men den siste tiden har han også vært opptatt med noe annet: smartby.

Smartby-konferanse

Andresen har blant annet jobbet med hvordan San Francisco skal utvikle seg som smartby.

– Jeg ledet gruppen som hadde med sikkerhet å gjøre. Identitetskontroll og personvern er grunnleggende i en smartby, sier Andresen.

Derfor har han hjulpet ordfører Christine Sagen Helgø og Stavanger med å få tilgang til en større smartbykonferanse i San Francisco neste uke.

– Det er en ære at vi som en av relativt få byer får komme til ordføreren i San Francisco og fortelle hvordan vi jobber som smartby, sier hun.

Førerløse biler

Stavanger har de siste årene satset på å bli en smartere by.

– Smartby er noe som er vanskelig å forklare, men det handler om å kombinere blant annet tjenester og teknologi, sier Sagen Helgø.

For eksempel jobber Stavanger med sensorer i alle kommunens containere slik at de skal «si fra» når de skal tømmes.

Stavanger er også med på flere større internasjonale smartby-prosjekt som Horizon 2020.

– Alt ligger til rette i Stavanger. Jeg tror at innen kort tid vil førerløse biler og busser bli vanlige i Stavanger, sier Andresen.