Normal

Vil hedre melkekua med egen gate

Bønder i Dalane vil gjøre stas på melkekyrne med en egen gate eller plass i Egersund. – En statue hadde også gjort seg, sier prosjektleder for melkeprosjektet Dagros i regionen.

Kuer

– Vi har sendt et innspill til de fire ordførerne i Dalane slik at kommunene kan si hvor viktig et slikt tiltak er for dem, sier Bakkehaug.

Foto: ALEXANDRA BEIER / SCANPIX

I Egersund finnes allerede Moskusveien og Reinsdyrveien, uten at det finnes slike dyr i byen. Bygdeutvikler og prosjektleder for melkeprosjektet Dagros i Dalane, Kenneth Bakkehaug mener at Dagros også må få sin egen hederslass.

– Det bør vi absolutt ha plass til i en så viktig landbruksregion som vi bor i. Vi må ha plass til å hedre melkebonden som har betydd så mye for mange generasjoner og som vil bety mye for mange generasjoner fremover, sier Bakkehaug.

Vil ha egen statue i sentrum

Fra før har Egersund Priscilla Presleys plass i Kirkegaten. I tillegg har byen en statue av tre små griser på Grisatorvet. Nå ønsker Bakkehaug innspill og ideer til hvor en statue av Dagros kan plasseres, med gatenavn. Helst i sentrum av byen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kenneth Bakkehaug

Kenneth Bakkehaug håper å få på plass et monument så fort som mulig.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi har sendt et innspill til de fire ordførerne i Dalane slik at kommunene kan si hvor viktig et slikt tiltak er for dem, sier Bakkehaug.

Varaordfører i Eigersund kommune har mottatt brevet fra bygdeutvikleren, og ser at et slikt forslag kan være bra for kommunen og Dalane generelt.

– Jeg synes at forslaget er veldig kreativt, og vi bør absolutt hedre melkekuene mer enn vi gjør i dag. Hvor riktig det er å kalle opp en vei kan jeg ikke svare på her og nå, men vi bør i alle fall ha mer fokus på bønder og den rollen de har i Dalane, og da er og melkekuer er på sin plass, sier Unn Therese Omdal.

Riktig å hedre melkekua

En av melkebøndene som har investert i moderne fjøsteknologi, er Kåre Grude som er melkebonde på Helleland. Kyrne vandrer fritt rundt inne og blir automatisk melket av en robot når det passer dem. Grude mener det er riktig å hedre melkebøndene med en gate eller plass.

(Saken fortsetter under bildet)

Kåre Grude

Kåre Grude mener melkeproduksjonen er bærebjelken for landbruket i Dalane.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det må vær veldig positivt for Eigersund kommune og Dalane generelt. Melkeproduksjonen er noe av bærebjelken for landbruket i Dalane og det er den viktigste næringen for å opprettholde distriktet. Vi har et fint kulturlandskap med beitende dyr og bør absolutt utnytte det, sier Grude.

Haster å få det på plass

Bakkehaug sier at han vil få på plass et kumonument og en Dagrosgate så fort som mulig.

– Vi har tre utfordringer når det kommer til en egnet plass, hvordan det skal gjøres og hvor vi skal få pengene fra, men så fort vi får det på plass er det bare å sette i gang, sier Bakkehaug.