- Rånere må få et sted de kan kjøre

For å få slutt på at råning plager beboere, må det lages en bane der ungdom kan råne lovlig, mener Olav Underhaug.

Råning på Forus

Dette plager beboere på Forus. Et lovlig område vil forhindre naboklagene, mener flere.

Foto: Erik Waage / NRK

I og utenfor Stavanger er råning en stadig aktuell sak . Med jevne mellomrom, ofte i den lyseste halvdelen av året, samles bilglad ungdom for å kjøre, «børne» og vise fram doningene sine.

LES OGSÅ: Flere borettslag plages av rånere

- Fotballungdommen har en rekke steder de kan boltre seg. Vil du hoppe i fallskjerm, eller spille golf, har du også mange muligheter, sier Underhaug.

Direktøren i jærselskapet Trallfa har i flere år vært en talsmann for unge som liker å kjøre bil, motorsykkel eller andre kjøretøy.

- Det er flotte gutter og jenter. Alle ungdom bør få et sted hvor de kan drive med aktiviteten sin, mener han.

- Slutter å være rampete

Mandag meldte NRK at en rekke beboere på Forus, på grensen mellom Stavanger og Sandnes, nå i sommer plages av bilkjøring. Tidligere i år skrev Stavanger Aftenblad om råning på Bryne.

I fjor var Mekjarvik åsted for ureglementert kjøring.

- Det er synd når naboer plages. Men jeg tror at hvis de får et sted de kan boltre seg i kontrollerte former, vil lysten til å være rampete forsvinne. Da vil det handle mer om å vise seg fram, og være litt kar, sier Underhaug.

Les mer om rånere landet over:

Eirik Faret Sakariassen, leder i Stavanger Sosialistisk Ungdom, er enig med næringslivsaktøren. I tillegg mener han en lovlig bane kan forhindre ulykker.

Lovlig rånestripe

- Råning er en fare for de som råner selv, for andre bilister og for gående. En bane er det tryggeste for alle parter, sier han.

Underhaug er initiativtaker til prosjektet Motorakademiet, som ifølge ham er nær realisering i Time kommune. Planen er en motorpark som inkluderer en bane hvor unge kan råne til krampa tar dem.

Også Rogaland fylkeskommune har jobbet med ei lovlig rånestripe.

- Vi begynte å se etter områder for dette allerede i 2004, sier fylkesordfører Ellen Solheim (KrF).

Ellen Solheim

Ellen Solheim (KrF).

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Politikerne har sett seg ut ett område i nordfylket, nær flyplassen på Karmøy, Titania-tomten i sørfylket/Sokndal kommune samt to alternativer rundt Nord-Jæren - ett i Gjesdal og ett i Sola.

Lover at, men ikke når

- Men særlig på Jæren er utfordringene store. Det er natur- og verneinteresser som skal ivaretas, og det er viktig for oss at området ikke plasseres langt fra Stavanger, presiserer hun.

Solheim opplyser at Ap, KrF, Sp og Venstre, som styrer fylket i inneværende fireårsperiode, har «realisering av bilsport-/motorcrossbaner for ungdommen» i sin felleserklæring.

- Vi skal ikke glemme det, lover hun, men kan ikke si noe om når en bane er på plass.