Hopp til innhold

Vil ha kurs for øvelseskjører-foreldre

Norge er det eneste skandinaviske landet som tillater øvelseskjøring uten krav om kurs for foreldre. – Politikerne forstår ikke hva det går i, sier kjørelærer John Arild Haugsgjerd.

Liv-Kristine Rud

Liv-Kristine Rud og Sakarias Rud Dale øvelseskjører for første gang.

Foto: Philip Andrè Bergset / NRK

– Jeg var litt nervøs, siden det var første gang jeg kjørte med Sakarias, men jeg synes det gikk veldig bra, sier Liv-Kristine Rud.

Sønnen Sakarias Rud Dale gleder seg til å ta lappen, men det å ta førerkortet er ikke alltid like lett.

Og skal du lære barnet ditt å kjøre, har du kanskje innsett at å lære bort hvordan man kjører, ikke alltid er så lett det heller.

– Jeg skjønte at jeg var ganske dårlig til å lære bort, for jeg gjør jo bare ting uten egentlig å tenke over hva jeg gjør. Det å begynne å forklare hvilke pedaler som skal inn og ut, det er jeg skrekkelig dårlig på, sier Liv-Kristine Rud.

– God investering

Norge er det eneste skandinaviske landet som tillater øvelseskjøring uten krav om ledsagerkurs. Men noen kjøreskoler tilbyr egne kurs for foreldre som skal ut på øvelseskjøring.

– En utrolig god investering, sier Rud om det to timer lange kurset hun tok.

John Arild Haugsgjerd

Kjøreskolelærer John Arild Haugsgjerd.

Foto: Helge Hundeide / NRK

Kjøreskolelærer John Arild Haugsgjerd tilbyr kurs for foreldre og andre som skal øvelseskjøre med tenåringen. Han mener kurset kan skape enda tryggere sjåfører og vil derfor at regjeringen gjør det obligatorisk.

– Ulykkesrisikoen for dem som får sertifikat er halvert etter bare seks måneder, og det er nettopp fordi de har fått erfaring, og den erfaringen går det an å få før du er 18 år gammel, sier Haugsgjerd.

Per Ove Sercan Husevik

Per Ove Sercan Husevik er styreleder i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Foto: Privat

Haugsgjerd får støtte fra Per Ove Sercan Husevik, styreleder i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund. Han mener det er flere gode grunner til å innføre et slikt kurs.

– Det vil gi bedre utbytte av den private øvingen, hindre det svarte markedet og potensielt gi et billigere førerkort.

Staten sier nei

Samferdselsdepartementet (SD) ønsker imidlertid ikke å gjøre øvelseskjøringskurs obligatoriske.

Karine Skaret

Karine Skaret er politisk rådgiver for samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp)

Foto: Olav Hegg / Olav Hegg / Fotovisjon AS

– Et påbud om ledsagerkurs for foresatte vil påføre tilleggsutgifter til en allerede dyr førerkortopplæring. Siden virkningen av et slikt kurs ikke er dokumentert, er dette ikke noe vi skal arbeide med nå. Det er likevel fint at foreldre og andre foresatte som ønsker å ta slike kurs på frivillig basis har et tilbud, sier Karine Skaret, politisk rådgiver for samferdselsministeren.

Kjøreskolelærer Haugsgjerd rister på hodet.

– Jeg tror kanskje den politiske viljen har litt å gjøre med om de forstår hva det går i. For vi som tilbyr ledsagerkurs, vet at dette fungerer særdeles bra. Og de beste å snakke med er jo egentlig foreldrene som har gjort dette, sier han.