Vil gjøre Stavanger til en romfartsby

Forskermiljøet på Ullandhaug og tidligere oljeingeniører har ambisiøse romfartsplaner. Nå har de fått kontrakter med både NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA for å utforske planeten Mars.

Forskermiljøet på Ullandhaug og tidligere oljeingeniører har ambesiøste romfartsplaner. Nå har de fått kontrakter med både NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA for å utforske planeten Mars.

SE VIDEO: Ingeniørstudenten Elias Mosland så for seg en karriere innen olje, men at det ble romfart i stedet synes han er helt topp.

 Brage Johansen

Brage Johansen er administrerende direktør i Zaptec.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har valgt en nisje her som er veldig spesiell. Det er derfor NASA og ESA er veldig interessert i det, noe som er ekstremt spennende. Det er få plasser i verden du finner denne type aktivitet akkurat nå, sier Brage Johansen, som er administrerende direktør i Zaptec.

Direktøren ble selv gründer etter 13 år med høyteknologijobbing i Statoil. Han har tro på blant annet romfart som en framtidsindustri.

– Dette er gigantindustrier globalt, og vi har et globalt perspektiv på det. Vi mener vi kan utvikle det, produsere og styre det herfra i Stavanger, sier han.

zaptec

Robert Kristensen jobber med romfartsteknologi.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Henter ansatte fra oljeindustrien

Robert Kristensen

Robert Kristensen har 29 års erfaring fra olja.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

De ansatte i Zaptec er ingeniører og kommer fra en oljeindustri i krise.

– Jeg har jobbet 29 år i oljen og har reist rundt i hele verden, men jeg ble dessverre overflødig da det begynte å stramme seg inn, sier Robert Kristensen.

Han er en av de mange tusen som ble rammet av oljekrisen og fikk sparken. Men han var heldig og fikk ny jobb. Nå er det romfartsforskning og avanserte løsninger for bilindustrien som er hans hverdag.

– Jeg er veldig heldig som har fått gå rett inn i dette og kan fortsette å jobbe, sier han.

Marsekspedisjon i 2022

Elias Moland

Elias Moland er veldig fornøyd med jobben sin.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Men det er ikke bare oljeveteranen som Zaptec har hentet fra en næring som sliter. Her er også den unge oljestudenten som trodde på en godt betalt jobb i oljeindustrien. Nå er det blitt noe helt annet.

– Det er veldig spennende å få jobbe med ting som interesserer meg veldig. Elbiler og romfartsteknologi. Jeg er veldig fornøyd, sier Elias Moland.

Neste steg for Stavangerbedriften er landing på Mars. Zaptec er nå betalt av NASA og Den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA for å være med å utforske planeten. I oktober begynner prøveboring på Ullandhaug før Marsekspedisjonen i 2022.

zaplab

Arbeidsstedet Zaplab.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Flere nyheter fra Rogaland