Hopp til innhold

Robin (20) har troen på Mars-ferd – trass massiv kritikk

Planen om å sende 24 personer til Mars innen drøye ti år blir stemplet som bløff. Men Robin André Ingebretsen (20) er likevel fast i troen på at han vil ende sine dager på den røde planeten.

Robin Ingebretsen

Robin André Ingebretsen (20) ser opp mot himmelen den gang NRK traff ham for første gang i 2013. Han tror han vil trives på en annen planet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Skal nok gå bra dette – jeg har troen! sier Robin Andre Ingebretsen (20).

Stavanger-mannen håper å forlate jorda om drøye ti år. Han satser på å bli en av 24 heldige deltakere i prosjektet Mars One, som skal bo resten av sine dager på Mars.

Mars One-prosjektets forslag til hvordan en bosetning på Mars kan se ut.

Slik skal de 24 «heldige» bo på Mars, hvis prosjektet går etter planen.

Foto: - / Afp

Men Mars One høster nå massiv kritikk fra en av deltakerne. Den tidligere NASA-forskeren Joseph Roche var – sammen med Ingebretsen – blant de 100 som skal kjempe om de 24 plassene. Nå er de imidlertid bare 99 igjen, for Roche har trukket seg. Astrofysikeren mener at opplegget er useriøst.

Skype-intervju

Roche reagerer særlig på utvelgelsesprosessen, ifølge et intervju med nettstedet Matter. Mens en NASA-astronaut må gjennom tusenvis av timer med testing, hevder Roche at Mars One nøyde seg med et timinutters langt Skype-intervju, et utfylt skjema og en innsendt video.

Ingebretsen avviser kritikken.

– Det er jo ikke mulig å kalle inn alle de 600 som da var igjen, til timelange dybdeintervjuer. Poenget med det korte intervjuet var bare å velge ut dem som virker som egnet til å gjennomføre ferden, sier han.

Ingebretsen hevder han har fått flere mailer fra Mars One-ledelsen om planene framover. Han har tro på at treningen begynner til høsten.

– Først skal vi ha tre dager med personlighetsundersøkelser og gruppeundersøkelser, deretter skal 50 plukkes ut til videre isolasjonstester. Deretter skal 24 av disse igjen fortsette med trening i minst åtte år, forklarer han.

Ikke ti, men 100 år

Én ting er treningen, en helt annen er pengene. Mars One trenger seks milliarder dollar – altså cirka 50 milliarder kroner – for å nå målet. Men heller ikke dette vil være nok, ifølge nobelprisvinner Gerard ’t Hooft. Til The Guardian sier han at «du må legge til en null bak alt». Det vil altså ta minst 100 år og koste minst 60 milliarder dollar å sende 24 mennesker med enveisbillett til Mars.

Videre påpeker artikkelen i Matter at Mars One per i dag står uten seriøse samarbeidspartnere. Ingebretsen hevder at en avtale med et investeringsfirma skal være på trappene.

– Også jeg synes at ting har gått litt seint, men jeg føler at alt er avhenger av sonden. Hvis de klarer å sende opp den i 2018, da tror jeg at de vil klare å gjennomføre prosjektet, sier Ingebretsen.