Hopp til innhold

Dette er den nye bjella

I sommer skal sauene på Jæren bytte ut den tradisjonelle sauebjella med en GPS-sender som også har dekning høyt til fjells.

Sau med GPS

Denne GPS-senderen lager ingen bjellelyd, men sender signaler om hvor sauen befinner seg til enhver tid – også der hvor det i dag er dårlig mobildekning.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Bjørn Høyland

Sauebonde Bjørn Høyland fester en GPS-sender på en av sauene sine.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK
GPS-sporing

Bonden kan til enhver tid sjekke på mobilen hvor sauene befinner seg.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK
GPS-sender på sau

Slik ser senderen ut.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det vil bli mye kikking på telefonen og datamaskinen for å sjekke hvor dyra går. Det blir spennende, sier Bjørn Høyland.

Sauebonden fra Jæren har sammen med selskapet Nortrace og Telia vært med på å utvikle en GPS-sender som festes på sauens halsbånd, og sender inn en logg for sauens bevegelser en gang i døgnet.

Det er også mulig å få liveoppdatering for hvor hver enkel sau er, noe som kommer godt med når de skal hentes hjem fra beite.

– Hvert år mister vi dyr, og da lurer vi alltid på om de lever eller ikke. Nå kan vi spore dem opp og finne ut om dyret er sjukt, om det står fast eller er dødt, sier Høyland.

Tusen forsøkskaniner

Men før teknologien blir allemannseie og for alvor kan true den tradisjonsrike sauebjella, må den testes ut skikkelig.

Det er dekningen det knyttes spenning til. For med denne teknologien skal det også være dekning høyt til fjells og andre steder det i dag er dårlig mobildekning.

Spores ved hjelp av ny teknologi

En ny sendesstandar kalt «tingenes internett» overfører enkle data på egne frekvenser, dette gir høyere signalstyrke og bedre dekning. Fungerer den på sau, vil den også fungere på andre dyr og ting som flytter på seg.

– 1000 sauser skal gå med denne i sommer. Vi skal høste erfaringer og finne ut hvordan vi kan bruke dette på andre måter. Det er egentlig ingen begrensninger for denne teknologien, sier Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Telia.

Hva med bjella?

Senderen har fått navnet «gjeteren».

– Vi mener dette er framtidens gjeter med tanke på kostnad og effekt, sier Kjetil Helliesen, prosjektleder i Nortrace.

Men hvis GPS-båndene fungerer bra til fjells, er det kanskje på tide å la sauene gå uten bjelle?

– Bjella er en gammel tradisjon som vi liker når vi våkner om morgenen. Da hører vi lyden og vet at sauene er rundt oss. Så det er noen år til jeg slutter å ha på bjeller, selv om det ikke vil være behov for den lenger, sier sauebonde Høyland.