Hopp til innhold

– Norsk teknologi går til USA fordi vi ikke satser

Trær, gjærsopper, tang og tare kan brukes som proteinkilder for dyrefôr i Norge. Metodene kan erstatte import av flere fôrråvarer. Likevel satses det ikke på teknologien her til lands.

Margareth Øverland, NMBU

Professor ved NMBU mener norsk teknologi kan erstatte viktige importvarer, og reagerer på at metodene ikke satses på i Norge.

Foto: Gisle Bjørneby / UMB

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har lenge arbeidet med å finne måter å utnytte Norges ressurser slik at vi skal kunne bli mindre avhengige av importerte råvarer.

NMBU har funnet flere utradisjonelle metoder for at Norge kan bli mer uavhengig av å importere råvarene til dyrefôr. Nå viser det seg at Norske myndigheter ikke satser på metodene, og teknologien går heller til store utenlandske konserner.

– Oljen har reddet oss i mange år, men når vi har muligheten til å tenke nytt tør vi ikke, sier professor i husdyrernæring og fisk fra NMBU, Margareth Øverland.

– Et grønt skifte krever nytenking

Ola Hedstein

Ola Hedstein er administrerende direktør i Norsk landbrukssamvirke. Han mener Norge har stort potensial for å produsere flere typer råvarer til matproduksjon.

Foto: Norsk landbrukssamvirke

Markedskreftene ønsker volum og lave kostnader. Samtidig må regjeringen forholde seg til klimakravene etter Parisavtalen. Kravene krever nytenking rundt matproduksjon, mener Norsk Landbrukssamvirke.

– Norge skal bli et lavutslippsamfunn i 2040-2050, og da bør matvarer komme fra biomasse produsert på land, jord, skog eller hav. Dette skiftet er det ikke alle som tar innover seg, mener direktør i Norsk landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

I dag importerer Norge råvarer som soya, mais, palmeolje, og en rekke andre komponenter til kraftfôrproduksjon. Norsk landbrukssamvirke mener NMBU har teknologi innen bioøkonomi som er viktig for landbruket, og for Norge i arbeidet mot et grønt økonomisk skifte.

– Her mikses jordbruk, havbruk og skogbruk inn for å finne måter å produsere protein fra gjærceller, tremasser fra skogen, tang og tare. Vi vet dette er mulig slik at vi slipper å importere så mye, sier Hedstein.

USA satser på norsk teknologi

Margareht Øverland, NMBU

Margareth Øverland mener det er synd at Norge ikke satser på sin egen teknologi.

Foto: Gisle Bjørneby / NMBU

Store konserner i USA har sett potensialet og satser på teknologien NMBU arbeider med. Professoren ved NMBU er skuffet over at norske myndigheter ikke satser stort på metodene.

– Vi har kompetansen, men vi trenger risikokapital for å kunne satse. Alle bør se potensialet, men dessverre er det bare utlandet som gjør det, sier Øverland.

Professoren mener Norge bør tenke nytt, og bygge videre på ekspertisen og råvarene landet sitter på.

– Den oljebaserte økonomien vår er vel bra, men vi trenger andre bein å stå på. For å få det må vi ikke være redde for å utnytte den kompetansen vi har.

Mener de tilrettelegger

Jon Georg Dale

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mener næringslivet har alle forutsetninger for å ta på seg ledertrøya med tanke på innovasjon og utvikling.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mener regjeringen tilrettelegger for norsk næringsliv.

– Reduksjon i skatt og satsing på infrastruktur gjør norsk industri mer konkurransedyktig. Virkemiddelapparatet, som Innovasjon Norge, SkatteFUNN og en rekke andre tiltak gjør det lettere for aktører å gå inn og gjøre slike innovasjoner, fordi det legges opp til et samarbeid mellom bedrifter og myndigheter.