Samtale i kantina koster staten flere hundre tusen

Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha mishandlet sin samboer til døde, er utsatt på ubestemt tid. Grunnen er at et jurymedlem snakket med en politimann i pausen.

Torstrup og Frøberg

Aktor Thomas Frøberg og forsvarer Odd Rune Torstrup i minuttene før retten ble satt i ankesaken mot 39-åringen. Nå er rettssaken utsatt på ubestemt tid.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Samtalen i kantina dreide seg om et sentralt bevistema, og politimannen var så etterrettelig at han ga beskjed om dette, sier forsvarer Odd Rune Torstrup.

Onsdag tok ankesaken i Gulating lagmannsrett mot 39-åringen som er tiltalt for å ha mishandlet sin samboer til døde, en ny vending. Dommeren bestemte at saken måtte utsettes på ubestemt tid fordi et jurymedlem ble erklært inhabilt.

Bakgrunnen var at det kvinnelige jurymedlemmet pratet med en politimann i kantina på Stavanger tinghus i en lunsjpause onsdag.

Dermed hadde to jurymedlemmer blitt erklært inhabile og saken skal da utsettes. Det første medlemmet ble byttet ut på rettssakens første dag.

Fem dager forgjeves

Det var Torstrup som ba om at det andre jurymedlemmet måtte erklæres inhabilt.

– Grunnen til at en sånn samtale er farlig er at den kan influere bevisbedømmelsen, sier Torstrup.

Fem dager i retten har dermed vært forgjeves. Ifølge administrasjonssjef Arne Støle i Gulating lagmannsrett har de fem dagene kostet staten flere hundre tusen kroner.

Saken blir trolig berammet på nytt til høsten.

– Det var svært beklagelig at saken ikke kunne avvikles som forutsatt, sier aktor Thomas Frøberg.

Går for løslatelse

39-åringen ble i Jæren tingrett funnet skyldig i å ha mishandlet samboeren sin til døde i 2015, men anket saken.

Forsvarer Odd Rune Torstrup vil på fredagens fengslingsmøte be om løslatelse for 39-åringen, som har sittet i varetekt siden høsten 2015.

– Bevisene i denne saken holder ikke.

– Det er ingen tekniske spor som knytter ham til ugjerningen. Det er en mengde løse tråder i saken. Og det er ganske mange andre personer som kunne vært aktuelle som gjerningsmenn i saken, sier forsvareren.

– Gjentakelsesfare ikke tema

Tingretten la vekt på gjentakelsesfaren og dømte 39-åringen til forvaring i ni år med en minstetid på seks år.

Torstrup sier gjentakelsesfaren ikke er tema på fredagens fengslingsmøte.

Mogleg drap på Bryne

39-åringen ble i tingretten dømt til forvaring for å ha slått og sparket samboeren sin til døde i parets bolig på Bryne.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Tema i morgen er om det er skjellig grunn til mistanke for at han har forårsaket denne kvinnenes død, og er det ikke det, skal han løslates, sier han.

Bistandsadvokat for mora og barna til den drepte Scarlet Thomsen (33) fra Bryne, Olav Hetland, ønsker ikke å kommentere spørsmålet om løslatelse, men sier følgende til NRK om utsettelsen:

– Det er åpenbart for alle at dette er en stor belastning for de fornærma, sier Hetland.