Hopp til innhold

Frykter 38-åringen blir forhåndsdømt

Forsvarer Brynjar Meling frykter at 38-åringen, som er tiltalt for å ha mishandlet samboeren til døde, blir forhåndsdømt. Grunnen er den tiltaltes forhistorie og oppførsel.

Meling

Brynjar Meling er 38-åringens forsvarer. Her gjør han seg klar før retten blir satt i Jæren tingrett torsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK

38-åringen nektet straffskyld på alle punkter da rettssaken mot ham startet i Jæren tingrett torsdag.

38-åringen er tiltalt for grov kroppsskade med døden til følge etter at han slo og sparket sin samboer i parets bolig på Bryne. Han skal blant annet ha utøvd stump vold mot hodet og kroppen hennes.

Den 33 år gamle kvinnen døde 1. eller 2. oktober i fjor av skadene hun ble påført. Hun ble funnet én uke etter – den 9. oktober.

Skal baseres på vitner

Påtalemyndigheten vil under rettssaken basere sin bevisførsel på vitner framfor tekniske bevis, ifølge aktor Thomas Frøberg. Det uroer 38-årings forsvarer Brynjar Meling.

– Det er alltid interessant når de bygger en sak på den måten, for da kommer man både inn på troverdighet og på hva som kan ha påvirket vitner – ikke minst med tanke på at tiltalte har en attityde og forhistorie som gjør at folk kan bli forutinntatt, sier advokaten til NRK.

38-åringen er tidligere dømt en rekke ganger, blant annet for å ha drept sin egen hund med øks.

– Frykter du at han blir forhåndsdømt?

– Det er det som min oppgave å sørge for at han ikke blir. At han dømmes ut ifra bevisene, sier Meling.

Vil ha forvaring

Aktor Frøberg vil legge ned påstand om at 38-åringen skal dømmes til forvaring med en tidsramme på åtte år.

– Det bygger dels på de forbrytelsene han kan bli domfelt for i denne saken, på den tidligere kriminalisten hans, og på hva rettspsykiaterne har kommet fram til, sier aktor til NRK.

38-åringen er også tiltalt for en rekke andre forhold som går på grov mishandling av samboeren i perioden fra august fram til hun døde.

Nekter for mishandling

38-åringen sa i sin forklaring torsdag at han ikke har mishandlet henne, og at det ikke stemmer det som står i tiltalen.

I retten skildret 38-åringen et turbulent forhold, med mye krangling og rus.

Han innrømmer at han og samboeren kranglet kvelden 1. oktober, men sa at han ikke brukte vold mot henne. Han la seg, og da han våknet neste morgen, var hun borte, forklarte 38-åringen i retten.

38-åringen var tydelig irritert i retten, og da dommeren ville vite mer om knivene som han skal ha gått rundt med i leiligheten, sa han følgende til dommeren:

– Du skal bare gi faen i hva jeg gjør i mitt private hjem.

Funn av død kvinne på Bryne

Den 33 år gamle kvinnen ble funnet død i nærheten av leiligheten sin på Bryne i oktober 2015.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ville ha forvaring for flere år siden

Mannen ble i 2007 og 2009 dømt for grove trusler mot blant andre polititjenestemenn og familiemedlemmer. Aktor la også den gang ned påstand om forvaring og fikk medhold i tingretten, ifølge Aftenbladet.

Intensjonen med forvaring er å beskytte samfunnet mot den dømte i framtiden.

Lagmannsretten kom imidlertid fram til at faren for gjentakelses ikke var stor nok til at 38-åringen kunne dømmes til forvaring den gangen.

Flere nyheter fra Rogaland