NRK Meny
Normal

Direktoratet for økonomistyring flyttes fra distriktene

Regjeringspartiene sto i utgangspunktet alene om å ville legge ned fem kontorer i Direktoratet for økonomistyring. Så snudde Venstre. Dermed flyttes 139 arbeidsplasser fra distriktene til Stavanger, Oslo og Trondheim.

PENGER PENGER

Direktoratet for økonomistyring (DFØ) utbetaler lønn til 150.000 statsansatte. Det skal nå gjøres fra Trondheim, Oslo og Stavanger.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Snorre Valen

SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Ekte mennesker, ekte arbeidstakere og ekte familier rammes av Venstres vingling. Det er et stort ansvar å være vippeparti i Stortinget. Venstre forvalter dette ansvaret på en helt useriøs måte, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til NTB.

Direktoratet for økonomistyring (DFØ) har i dag ansvaret for utbetalingen av lønn til 150.000 statsansatte. Høyre og Fremskrittspartiet har gått inn for å legge ned DFØ-kontorene i Vadsø, Tromsø, Hamar, Drammen og Kristiansand og samle virksomheten i Trondheim, Stavanger og Oslo. Grepet skulle gi en årlig besparelse på 20 millioner kroner, men rammer samtidig 139 arbeidsplasser.

– En nødvendig endring

– Alle vil få tilbud om å bli med når vi flytter og ingenting ville glede meg mer enn om at så mange som mulig blir med. Men mange vil nok bli igjen der de har venner og familie. Dette er tøft for dem, men dette er en endring vi mener er nødvendig, sier direktør Øystein Børmer i direktoratet til NRK.

Han ser positivt på den varslede endringen og understreker at den er ytterst nødvendig.

– Det åpner for en nødvendig utvikling av DFØ som en sterk offentlig leverandør av tjenester. Vi er veldig preget av en teknologisk utvikling. Arbeidsoppgaver som før var manuelle blir nå automatisert, og vi har helt andre arbeidsoppgaver enn før. Det gjør at vi må se på hvordan vi er organisert, sier han.

– Vi vil samle lønnstjenesteproduksjonen i Stavanger og det vil vi en økning på et sted mellom 50 og hundre ansatte der, sier han.

– Løgnaktig

Under behandlingen av saken i finanskomiteen i forrige uke, ble regjeringspartiene stående alene om synet på samlingen som et godt og viktig tiltak for sikkerhet, leveringsdyktighet og internkontroll. Overraskelsen var derfor stor da saken skulle sluttbehandles i Stortinget fredag, og Venstre hadde endret standpunkt.

– Alle de menneskene som gledet seg over å beholde jobben, starter nå helgen med å få sparken, eller tvangsflyttes, av Venstre. Jeg har aldri sett noe lignende i Stortinget, sier Valen.

– Venstre har opptrådt direkte løgnaktig overfor dem som nå mister jobben, fortsetter han. Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen er sjokkert over Venstre og beskylder partiet for å ha holdt folk for narr.

– Dette handler om 140 arbeidsplasser, folk som nå enten vil miste jobben eller bli tvangsflyttet. Som får livet sitt snudd opp ned, igjen, to uker før jul, sier Trettebergstuen til NTB.

Tar selvkritikk

Ketil Kjenseth og Trine Skei Grande

Venstres Ketil Kjenseth, her sammen med partileder Trine Skei Grande.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Venstres Ketil Kjenseth sier til NTB at partiets holdning endret seg under onsdagens gruppemøte.

– Vi kan beklage at standpunktet ikke ble inntatt tidligere, men det har praktiske forklaringer og dreier seg rett og slett om kapasitetshensyn, sier han.

Kjenseth mener det er en riktig vurdering å slå sammen DFØ-kontorer, uten at det dermed kan tolkes som en generell nyorientering i synet på statlige arbeidsplasser i distriktene.

– Vi skal ha en helhetlig plan for utflytting av statlige arbeidsplasser, men noen miljøer skal konsolideres og effektiviseres. DFØ er ett av disse, sier han.

Kjenseth legger til at den rødgrønne regjeringen etter hans mening har lite å hisse seg opp over.

– Det kom 10.000 nye statlige arbeidsplasser under de rødgrønne. 80 prosent ble lagt til Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Hamar, sier han.