Hopp til innhold

Vraket av Vegvesenet etter underbetaling

Nå står jobben i fare for over 100 personer i bedriften.

Bedrifta KHV AS sitt anlegg på Kvalavåg på Karmøy

KHV sitt anlegg på Kvalavåg, i nærheten av Kopervik på Karmøy. Bedriften tilbyr tjenester innen bygg, anlegg, kraft og industri.

Foto: Khv.no/photos Facebook

Statens vegvesen stenger ute selskapet KHV fra nye veiprosjekter. Bedriften leverer tjenester innen blant annet bygg og anlegg, og har vært engasjert av Vegvesenet i flere jobber.

Grunnen til vrakingen er at selskapet skal ha underbetalt egne ansatte. Dette ble oppdaget da krimseksjonen i Statens vegvesen kom på uanmeldte kontroller ved tre anlegg.

– Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet.

Skal ha droppet overtidsbetaling

Kontrollene viste at KHV skal ha kuttet kostnader ved å ikke betale overtid, samt manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett.

Den ubetalte overtiden utgjorde alene 330.000 kroner, ifølge Statens vegvesen.

Jan Henrik Høines

Advokat Jan Henrik Høines representerer selskapet KHV AS på Karmøy

Foto: Thomas Halleland

– Selskapet har ikke drevet bevisst underbetaling, sier advokat Jan Henrik Høines som representerer bedriften.

Å falle i unåde hos Vegvesenet, kan føre til store konsekvenser for bedriften. Vedtaket kan føre til oppsigelse av over 100 personer, opplyser advokat Hans-Jacob Sæther til Haugesunds avis.

– Nå arbeider ledelsen tett med ansatte og kunder for å minske konsekvensene av at Vegvesenet ikke lengre er den største kunden til selskapet, sier advokat Jan Henrik Høines.

Flere entreprenører, som har kontrakt med Vegvesenet, benytter KHV som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling, ifølge fagbladet Byggeindustrien. Vegvesenets beslutning kan dermed få konsekvenser for oppdrag knyttet til nylig tildelte asfaltkontrakter rundt om i Norge.

Vil ikke ha med selskapet videre

Statens vegvesen opplyser at det ikke er en bestemt tidsramme på utestengelsen.

– Den gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og andre kritikkforhold er rettet opp, opplyser Vegvesenet.

Selskapet KHV sin logo

KHV driver blant annet med trafikkdirigering, asfaltering og elektroarbeid.

Foto: Khv as

Statens vegvesen begrunner i tillegg vedtaket sitt med at det også har foregått «vesentlige brudd på helse, miljø og sikkerhet», hos karmøybedriften.

Ønsker å ordne opp

KHV opplyser at selskapet vil kjempe for å renvaske seg fra påstandene som nå er kommet.

Advokat Høines forteller at dersom det likevel skulle ha skjedd, at selskapet ikke har oppfylt sine forpliktelser, vil det bli rettet opp i.

– KHV avviser å ha hatt bevisste brudd på ansattes arbeidsvilkår for å øke firmaets inntjening, og understreker at de aller fleste i firmaet er organisert i fagforeninger som man jobber tett og godt sammen med, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland