Varsler massesøksmål mot ONS, nå kommer energimessen med nytt tilbud

Energimessen ONS har nå fått varsel om søksmål fra flere bedrifter. ONS snur og tilbyr delvis refusjon til 400 utstillere. – Ikke nok, mener saksøkerne.

Geir Helgesen (til venstre), Framo og Dag Aldal, Clampon

Bergenserne Geir Helgesen, til venstre, markedssjef i Framo, og Dag A. Aldal, daglig leder i Clampo, er blant initiativtakerne til søksmålet som nå er varslet mot ONS.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Kluge Advokatfirma har på vegne av bedriftene Framo, Clampon, Niras, Fourphase, Ellingsen Systems, Krohne Norway og Coast Central Base nå sendt et varsel om søksmål mot Stiftelsen ONS i Stavanger.

I brevet til ONS heter det:

«Selv om dette søksmålsvarselet inngis på vegne av syv konkrete utstillere, er det allerede nedlagt et betydelig arbeid for å avklare om det kan være aktuelt for flere å fremsette tilsvarende krav. Så langt skal ca. 120 utstillere ha formidlet at de støtter oss i sakens anledning. Av samme grunn vil det bli lagt opp til et gruppesøksmål mot stiftelsen».

I søksmålet bestrider advokatfirmaet at ONS ikke hadde tid til å tilpasse seg situasjonen, og «derigjennom begrense tapet for utstillerne».

Saksøkerne mener at kanselleringen innebærer et forsettlig avtalebrudd fra ONS sin side.

Oppgradert tilbud fra ONS

Brevet ble sendt tirsdag, og samme kveld kom ONS med et mottilbud.

Nå tilbys utstillerne valget mellom å få refundert 55 prosent av det de har betalt inn, eller få dekket 70 prosent av avgiften til neste energimesse i 2022.

Maiken Ree

Maiken Ree, kommunikasjonssjef ONS.

Foto: Anders Fehn / NRK

Kommunikasjonssjef Maiken Ree i ONS sier at stiftelsen har jobbet i lang tid med et nytt tilbud.

Hun avviser at dette kommer som et svar på varslet om søksmål.
– Nå har vi fått bedre oversikt over totaliteten etter avlysningen. I tillegg måtte det nye tilbudet styrebehandles, og vi har hatt møte med olje- og energiminister Tina Bru for å forhøre oss om mulige støtteordninger, sier Ree.

– Ironisk nok har de hele tiden sagt at alle pengene er brukt opp, og så finner de plutselig penger på kistebunnen likevel. Men det er gøy at de begynner å komme oss i møte, sier Geir Helgesen, markedssjef i Framo, en av initiativtakerne til søksmålet.

– Så nå er dere fornøyd?

Geir Helgesen (til høyre), Framo og Dag Aldal, Clampon

Geir Helgesen, til venstre, sier til NRK at saksøkerne ønsker full innsikt i økonomien til stiftelsen ONS. Her sammen med Dag A. Aldal.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

– På ingen måte. De beholder fremdeles 45 prosent av pengene våre, så dette er langt fra det tilbudet vi ønsker oss. Vi skulle deltatt på tolv messer i år rundt i hele verden. Alle de andre har tilbudt mellom 85 og 100 prosent refusjon. ONS sitt tilbud er ikke i nærheten, sier han.

ONS: «Sterkere reaksjoner enn forventet»

«Dette er vel det nærmeste ran vi har kommet i olje- og gassbransjen noensinne her til lands» har saksøkerne tidligere sagt om at ONS ikke ville refundere 85 millioner kroner fra salg av utstillingsplass som er betalt av nær 400 utstillere.

Energimessen i Stavanger, en av verdens største, skulle vært avholdt 31. august til 3. september. Etter korona-avlysningen har stiftelsen så langt tilbudt halv pris på energimessen i 2022, men ingen refusjoner.

Leif Johan Sevland

Leif Johan Sevland, president i ONS, sendte i går kveld ut en e-post til utstillerne for å komme dem i møte.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nå er altså tilbudet økt.

I en e-post til utstillerne erkjenner ONS at reaksjonene fra kundene har vært sterkere enn de så for seg:

«We want to stress that our exhibitors are our most valuable partners, and we wish to reach out with the best offer possible from ONS´ side», heter det i e-posten som er undertegnet av Leif Johan Sevland, president i ONS.

Han skriver at stiftelsen har jobbet hardt for å komme utstillerne i møte, og at det nye tilbudet vil svekke økonomien til stiftelsen ytterligere.

Håper utstillerne velger overføring

Når ONS likevel kommer med et nytt tilbud er dette fordi store selskaper allerede har tegnet seg for ONS i 2022, og dermed redusert den langsiktige risikoen for stiftelsen.

ONS melder at utstillerne vil motta en e-post 10. juni hvor de får en frist til 1. juli med å bestemme seg for hva de vil gjøre. De som velger delvis refusjon vil få pengene tilbakeført raskt.

«To help the liquidity of the ONS Foundation we highly appreciate if customers already committed to ONS 2022 choose the 70 % discount option», heter det i e-posten til utstillerne.

– Tynnslitt tillit

– Vi registrerer uttalelsen om at det nye tilbudet ikke skal være foranlediget av søksmålsvarselet som ble inngitt i går. Samtidig venter vi fortsatt på en forklaring på stiftelsens rettslige standpunkt, hvor mange sentrale spørsmål står ubesvart, sier advokat Jan Magne Isaksen i Kluge Advokatfirma som representerer saksøkerne.

– Hva stiftelsen har foretatt seg for å redusere egne kostnader har også stor betydning for våre klienter, som opplever at tilliten til ledelsen i ONS er tynnslitt, legger han til.

Flere nyheter fra Rogaland