Hopp til innhold

ONS-utstillere betalte 85 mill. – får ikke pengene tilbake

Nær 400 utstillere hadde forhåndsbetalt rundt 85 millioner kroner til ONS i Stavanger, en av verdens største energimesser. Etter avlysingen tilbys de i stedet halv pris på 2022-messen.

Kronprins Håkon på ONS

ONS i Stavanger får alltid besøk fra regjeringen og kongehuset. Her er det Equinor-sjef Eldar Sætre som viser rundt på energimessa for to år siden.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Vi skulle gjerne gitt dem refusjon i år, men det har vi dessverre ingen muligheter til. Våre kostnader har stort sett forfalt, sier Jon Are Rørtveit, visepresident og kommersiell leder i stiftelsen ONS.

Utstillerne som til sammen har forhåndsbetalt 85 millioner kroner, får ikke pengene sine tilbake.

– Ingen forpliktelser

– Kontraktene er tydelige. Vi er ikke forpliktet til å gi noen refusjoner siden kanselleringen skyldes en force majeure-situasjon. Likevel har vi valgt å tilby 50 prosent rabatt til ONS i 2022, og håper dette kan være en kompensasjon til våre kunder, sier Rørtveit.

Utstillerne har fått en frist til 1. november med å akseptere et slikt tilbud.

ONS 2018

ONS er en møteplass for flere titusener. Nå må organisasjonen, som andre store arrangører, håpe på at en koronavaksine foreligger innen få år.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Avlysningen innebærer, ifølge Rørtveit, at ONS mister rundt 35 millioner kroner i inntekter resten av året.

Halvparten av dette var billettinntekter til arrangementene og resten salg av utstillingsplass som fortsatt var ledig.

Samtidig sparer stiftelsen nesten et tilsvarende beløp ved at arrangementet ikke blir holdt.

Permitterer 50 prosent

Likevel får ONS en utfordrende likviditet hvis de fleste utstillerne aksepterer tilbudet om rabatt til neste energimesse.

– Dette er en veldig vanskelig situasjon for oss, og vi må ta ned kostnadene kraftig for å kunne finansiere den pakken, sier Rørtveit.

Jon Are Rørtveit i ONS

Jon Are Rørtveit, ONS.

Foto: ONS

Staben i ONS har nå blitt permittert på ulike nivåer. I gjennomsnitt er 50 prosent av organisasjonen permittert i foreløpig et halvt år, ifølge Rørtveit.

Mer enn 60.000 besøkende fra rundt 100 nasjoner skulle ha kommet til Stavanger i perioden 31. august til 3. september.

ONS håpet i det lengste å kunne arrangere konferansen, men måtte avlyse da regjeringen 26. april valgte å forby alle arrangementer med over 500 deltakere til i første omgang 1. september.

Digitale arrangementer

Den gjenværende delen av staben retter nå blikket mot ONS 2022.

Samtidig jobbes det med å avvikle noe av det allerede planlagte innholdet digitalt i den opprinnelige ONS-perioden på ettersommeren.

– Hva som vil skje med permisjonene etter de 26 ukene må vi komme tilbake til når vi får bedre oversikt over økonomien framover. Blant annet vil det spille inn hvor mange av utstillerne som aksepterer tilbudet vårt om rabatter, sier Jon Are Rørtveit.

Stuart Young på ONS 2018

Siden 1974 har verdens energibransje kommet sammen i Stavanger. På de siste konferansene har det blitt presentert teknologiske løsninger innen et bredt spekter.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I Houston skulle det også vært arrangert en stor energimesse i år; Offshore Technology Conference (OTC) nå i mai.

OTC har tilbudt sine utstillere muligheten til å få refundert store deler av konferansebeløpet, eller rabatt på arrangementet i 2021 med bedre vilkår enn ONS.

Rørtveit mener det blir feil å sammenligne de to konferansene.

– Vi er en stiftelse hvor ingen tar ut utbytter, og hvor det vi genererer fra en konferanse puttes inn i arrangementet. OTC har derimot 13 store eiere som tar ut utbytter. De er i en helt annen posisjon til å tilby refusjoner ved å avstå fra utbytter i en periode, sier Rørtveit.