Hopp til innhold

Skyhøye badetemperaturer – slo hundre år gammel varmerekord

Godværet i Sør-Norge gir herlige temperaturer i sjøen. Nå ryker rekordene på rekke og rad. Flere steder i Sør-Norge er det torsdag over 22 grader i sjøen.

Bading på Borestranda

F.v. Sofie Risa og Malena Eie Andersen nøt vannet på Borestranden på Jæren torsdag ettermiddag.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

I hundre år har badetemperaturen i Flødevigen utenfor Arendal blitt målt. Den forrige rekorden fra 1992 var på 17,5 grader i mai. Nå er den 26 år gamle rekorden slått med god margin.

– Torsdag målte vi 19,6 grader her. Det er helt eksepsjonelt i maimåned, forteller havforsker ved Havforskningsinstituttet, Jon Albretsen.

For godværet i Sør-Norge vil ingen ende ta. Det gir skyhøye badetemperaturer i hele Sør-Norge, mens dagens måling ved Myrfjord Sjøhus i Måsøy i Finnmark viste kun fem grader i sjøen.

– Så tidlig på året er det rekordhøye temperaturer. Vi har sett lignende temperaturer i slutten av juli, men aldri før i maimåned, forteller daglig leder i Friluftsrådet Vest, Oddvin Øvernes.

22 grader i sjøen

Friluftsrådet Vest har målt badetemperaturer i 30 år på Haugalandet. Men 31. mai 2018 vil for alltid slå seg inn i rekordbøkene.

– Nå er det sydenstemning på strendene på Haugalandet, konkluderer Øvernes.

På Lie Badeplass i Skjoldafjorden i Vindafjord i Rogaland ble det i dag målt 22 grader i sjøen.

I nabokommunen Tysvær er det også meldt 22 grader på badeplassen på Søvik.

– Det er spesielt, dette. På strendene er det masse folk som koser seg nå, forteller Øvernes.

Badeglede

Mamma Maren Risa og Mile Risa har aldri opplevd så høye badetemperaturer på Borestranden tidligere.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Kjøler seg ned i varmen

Maken til maivær har vi aldri sett her til lands. Onsdag ble det målt hele 32,7 grader i Etne kommune i Hordaland. Det var ny norgesrekord for maimåned.

Varmen har ført til rekordsalg av iskrem og hos Elkjøp får stadig færre vifter og aircondition i hyllene. Likevel velger ikke sydenklare nordmenn å avlyse planlagte ferieturer.

– Det gjør de ikke. Sommerreisene ble solgt for lenge siden, og er det noe nordmenn vet, så er det at været kan snu, forteller informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff.

Natt til torsdag kom årets første tropenatt. Rekordtidlig. Både ved Lindesnes fyr i Vest-Agder og på Eigerøy i Rogaland holdt temperaturene seg over 20 grader gjennom natten.

Derfor ryker varmerekordene

De høye temperaturene skyldes stille, solfylt vær.

– Solen varmer opp sjøen, mens vinden lar være å blande det varme sjøvannet med det kalde, forklarer havforsker Jon Albretsen.

I Arendal er det målt opp mot 20,5 grader i sjøen på eksponerte plasser. Albretsen tror likevel det er mulig å finne badestrender inne i fjordene med høyere temperaturer.

– Dette er helt ekstremt. Det er ikke mer å si. Både på Sørlandet og resten av landet er det sydenstemning nå, mener han.

I Bergen er det torsdag målt 19 grader på Helleneset og 18 grader på Nordnes bad.

På Kvaløya i Bærum ble det målt 22 grader, og ved Midtnes hotell i Balestrand i Sogn og Fjordane ble det målt 19 grader.

  • Sjekk badetemperaturene her
Lie Badeplass, Vindafjord

På Lie badeplass i Vindafjord er det i dag målt 22 grader. Det er ny varmerekord på Haugalandet.

Foto: Kari Dommersnes / Friluftsrådet Vest