Varaordfører vil anmelde bøndene

I løpet av morgenen ble stinkende, råtne høyballer plassert utenfor Rådhuset i Sandnes. – Slikt politisk motivert hærverk skal ikke gå ut over kommunens innbyggere, sier varaordfører i Sandnes.

Pål Morten Borgli, bønder

Søndag aksjonerte bøndene på E39 ved Helleland, og i dag plasserte de høyballer utenfor rådhuset i Sandnes. Varaordfører i kommunen, Pål Morten Borgli (Frp) truer med anmeldelse.

Foto: NRK

– Det var ikke noe hyggelig syn som møtte oss i dag morges. Ansatte ble møtt med råtne, illeluktende høyballer med budskap påskrevet. De luktet veldig og vi anser dette som hærverk, sier Pål Morten Borgli, varaordfører i Sandnes (Frp) til NRK.

Bønder aksjonerte med å plassere høyballer og plakater utenfor rådhuset i Sandnes mandag morgen. Aksjonen føyer seg inn i rekken av flere aksjoner over hele landet. De aksjonerer etter at Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukarlag brøt jordbruksforhandlingene med staten.

Sandnes rådhus

Sandnes rådhus ble mandag morgen preget av høyballer, men de var fjernet da NRK kom til stedet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Vurderer å anmelde

– Ut ifra at det var et klart budskap på høyballene så regner jeg med at dette er en del av den landsomfattende aksjonen, men det er ikke noe vi konkluderer med. Vi vurderer å anmelde dette, så får politiet eventuelt finne ut hvem som har gjort det, sier Borgli.

Hvorfor vil dere anmelde?

– Vi har allerede måttet brukt ressurser på å få dette fjernet, og liker ikke å prioritere midlene på den måten. Sandnes kommune har over hodet ingenting med lønnsforhandlingene til bøndene å gjøre, så dette synes vi er en trist måte å aksjonere på. Dette er ikke noe som Sandnes kommune skal bli berørt av, sier Borgli.

Ifølge Hans Kjetil Aas i Sandnes kommune undersøkes det nå om kommunen har grunnlag for å levere en anmeldelse.

Bondeopprør

'Regjeringen har det i kjeften, gapet øker!' står det skrevet på plakater fra bøndene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Bøndene overtok Stavanger

I dag møtte 150 bønder med et titall traktorer til demonstrasjonstog i Stavanger sentrum. Bøndene møttes ved oljemuseet og gikk samlet til torget der de holdt appeller og delte ut løpesedler.

– Vi vil dele ut lapper med budskapet vårt om hvorfor vi har brutt forhandlingene. Det er blant annet fordi at staten ikke gir oss samme inntektsmuligheter som andre grupper. Vi trenger å få betalt for det vi produserer og trenger bedre rammevilkår, sier bonde Lisa Breiland fra Finnøy, som gikk forrest i toget.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Traktorer på torget i Stavanger

Aksjonerende bønder stilte opp traktorer på torget i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Krever 2,2 milliarder

Bondeaksjon

Denne protestballen ble lagt ut ved Buvatnet på E6 i Sør-Trøndelag.

Foto: Bjarte Johannesen

Statens tilbud på rundt 900 millioner kroner er for dårlig, mener bøndene. Kravet fra organisasjonene var 2,2 milliarder kroner, og tilsvarer en inntektsvekst på drøyt 50.000 kroner per årsverk for bønder som har en snittlønn på under 300.000.

Statens tilbud innebærer 13.000 kroner i inntektsøkning per årsverk.

Sperret E39 med traktor

Søndag ettermiddag sperret også bønder E39 ved Helleland. Flere bilister måtte finne seg i å få en løpeseddel før de fikk kjøre videre.

– Det er for å markere at vi er misfornøyde med tilbudet staten kom med i jordbruksoppgjøret. Vi ønsker å ha inntekter på lik linje med resten av dem som jobber i dette landet. Vi kan ikke produsere med tap, forklarte Kjell Andreas Heskestad, styremedlem i Rogaland Bondelag.

Han og flere andre bønder aksjonerte på E39. Ved Prestegårdssletta på Helleland ble trafikken stoppet ved hjelp av traktorer, og aksjonistene delte ut løpesedler og brett med egg til bilistene. Bøndene stengte veien i flere omganger. Hele aksjonen pågikk i rundt en halv time. Køene begynte straks å vokse mens veien var stengt, særlig i retning Stavanger.

Bondeaksjon på E39

Bønder sperret E39 ved Helleland i Rogaland søndag.

Foto: Øystein Ellingsen