Hopp til innhold

Var livredde for å begynne på videregående

Roshini og venninna Thea Louise (16) begynte på skolen ei uke før alle andre. Det gjorde overgangen til ny skole mye enklere.

Rashini Rai og Thea Louise Maurangsnes

Roshini Rai (til venstre) og Thea Louise Maurangsnes ble kjent da de tjuvstarta sin videregående utdanning på Haugaland videregående skole i Haugesund.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg var skikkelig livredd for å begynne. Jeg hadde jo ikke lyst til å begynne på en ny skole, og visste ikke om jeg fant noen å være sammen med, sier Roshini Rai.

Hun har nettopp begynt på Haugaland videregående skole i Haugesund. Her valgte en av ti elever å begynne ei uke tidligere. Rett og slett for å klare overgangen til videregående skole på en bedre måte.

– Jeg gikk rundt med en kjempestor klump i magen. Men den klumpen forsvant den første uka. Nå har jeg fått gode venner. Og vi backer hverandre opp, sier 16-åringen.

– Vi var heldige og fant hverandre den uka, sier Thea Louise Maurangsnes.

100 elever fikk en «flying start»

Tilbudet om å få en mykere start fra ungdomsskolen til videregående kalles «Flying start», og skal få flere elever til å fullføre videregående skole. I Rogaland fikk elever ved seks skoler tilbudet, og mer enn 100 elever takket ja.

rektor ved Haugaland videregående skole, Solveig Rossebø Kalstad.

Rektor ved Haugaland videregående skole, Solveig Rossebø Kalstad, er fornøyd med at så mange elever har valgt å være med på «Flying start».

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Det er en del elever som synes det er skummelt å begynne på ny skole. Vi gir dette tilbudet til elevene for å gjøre dem litt tryggere i overgangen fra ungdomsskolen til videregående, sier rektor ved Haugaland videregående skole, Solveig Rossebø Kalstad.

Den uka elevene tjuvstarter på skolen, får de bli bedre kjent med lærerne og den nye skolebygningen. De har forkurs i enkelte fag, og får servert felles lunsj hver dag.

Mål om at alle skal fullføre

Stadig flere fullfører nå videregående utdanning. 75 prosent av elevene som startet videregående opplæring i 2013 fullførte innen fem år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Randi Hummervoll

Randi Hummervoll, seksjonssjef i opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune, vil at alle skal fullføre videregående utdanning.

Foto: Øyvind Nesvåg / Rogaland fylkeskommune

I Rogaland er tallet 78 prosent.

– «Flying start» er en del av nullvisjonen til Rogaland fylkeskommune. Vi har stor tro på at hvis elevene får en trygg start på videregående, så har de også større sjanse for å fullføre videregående utdanning, sier Randi Hummervoll, seksjonssjef i opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

Flere kan få tilbudet

Tilbudet er ennå i startfasen, men etter hvert skal dette være noe som kan gis på de fleste skoler.

– Vi håper å kunne utvide tilbudet allerede neste år. Dette er noe vi virkelig satser på, sier Hummelvoll.

Roshini Rai og Thea Louise Maurangsnes

Ingen tvil om at de to 16-åringene Roshini Rai og Thea Louise Maurangsnes har funnet hverandre. Nå tilbringer de mye tid sammen.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Roshini Rai anbefaler tilbudet til andre som gruer seg til å begynne på videregående skole.

– Spesielt dem som har problemer med å finne seg venner. Her får du begynne i små grupper. Da er det lettere å bli kjent med andre, sier hun.

LES OGSÅ: Nå går dattera på skolen igjen- etter tre år på barnerommet