NRK Meny
Normal

Uten jobb fra sommeren

Solveig Røkenes er en av mange som i det siste har mistet jobben i shippingbransjen. Nå må hun på jobbjakt.

Solveig Røkenes

Solveig Røkenes må på jobbjakt etter mange år i den maritime næringen i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Hun har fremdeles kontoret og pulten sin, og skal jobbe ut juni i år. Men nylig ble hun oppsagt på grunn av nedbemanning i Østensjø Rederi AS i Haugesund. Hun er en av mange i Rogaland.

– Jeg er ikke nervøs enda. Jeg er heldigvis omstillingsdyktig, og håper å få en jobb innenfor det jeg har utdannet meg til. Det å stå uten jobb håper jeg ikke skjer, sier Røkenes.

Hun er utdannet lærer, men har i mange år jobbet innen den maritime næringen i Haugesund. Først som leder av Maritimt Forum AS, og de siste årene har hun jobbet for Østensjø Rederi.

– Jeg er jo ikke alene om å miste jobben. Situasjonen er bare slik i Rogaland for tiden, sier hun.

Vi ser at rederne ikke ansetter norske folk, fordi det er billigere med asiatiske. Derfor må vi få gjort noe.

Arne Christian Mohn

Må flere tiltak til

Rogaland må få bedre statlig støtte fordi fylket er et av de hardest rammede av nedbemanninger i offshore- og shipping-næringen. Det mener haugesunds-ordfører Arne Christian Mohn.

Arne-Christian Mohn

Haugesunds-ordfører Arne Christian Mohn er bekymret for at redere ikke bruker nok norsk arbeidskraft.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Vi ser at rederne ikke ansetter norske folk, fordi det er billigere med asiatiske. Derfor må vi få gjort noe, sier Mohn.

Må være offensive

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal fra Rogaland Ap inviterte parti- og stortingskollega Dag Terje Andersen for å se hvordan situasjonen egentlig er. Denne uken var Andersen i Haugesund for å møte NAV. Han mener Rogaland bør bli prioritert i forhold til den høye ledigheten.

– Det er viktig å skape aktivitet, for hvis arbeidsledigheten får sette seg, fører det til at lærlinger ikke får lærlingplass, og det kan skape store problemer i lang tid fremover. Derfor har vi i Ap lagt inn forslag om at det må gjøres noe, spesielt i Rogaland, sier Andersen.