NRK Meny
Normal

Forsker presenterte studentoppgave som sin

En forsker ved Universitetet i Stavanger er tatt for plagiat av studentoppgaver.

Rektor Marit Boyesen med plagiatrapporten

Rektor ved universitetet, Marit Boyesen, med rapporten om plagiat.

Foto: Tonia Kvernmo

Et uavhengig utvalg har slått fast at en forsker ved stavangeruniversitetet har plagiert deler av en masteroppgave og tre andre oppgaver, og presentert innholdet som sitt eget.

– Jeg synes det er veldig uheldig, åpenhet og ærlighet er viktig for forskningen, så det er en svært uheldig sak, sier rektor Marit Boyesen.

Studenten varslet

Det var i januar fjor at en student varslet universitetet om at rettlederen hans hadde brukt deler av studentens masteroppgave i en presentasjon på en konferanse.

Les også: Tar skoleflinke i juksing

Les også: Forsker skal ha plagiert en av studentene sine

Helt sentrale deler av oppgaven skal ha blitt presentert som forskerens egne funn, og nå har et eksternt utvalg konkludert med at tilfellet var klart plagiat.

Studenten som klagde inn forskeren leverte fem publikasjoner han mente det var plagiert fra. Utvalget konkluderte at det var tilfeller av plagiat i fire av disse.

– Utvalgets gjennomgang [...] viser at fire av fem av innklagedes publikasjoner [...] fremstår som konsentrerte fremstillinger av tekst, illustrasjoner og resultater fra studentoppgaver, skriver utvalget i sin rapport.

Usikre om konsekvensene

– En vitenskapelig ansatt har brutt med universitetet sine retningslinjer når det gjelder forskningsetikk, og har ifølge utvalget brutt loven, sier rektor Boyesen.

Både studenten som klagde og forskeren var tilknyttet teknisk-naturvitenskapelig fakultet, men hvilke konsekvenser det får for den ansatte er fremdeles usikkert.

Les også: Finner jukselappar på universitetstoaletta

– Det er foreløpig ikke tatt stilling til om vedkommende skal slutte i sin stilling. Først må det aktuelle fakultetet se på rapporten, og deretter vil det bli tatt stilling til hva som skal skje med han videre. Rapporten kom på fredag, så de har ikke rukket å få se på den enda, sier Boyesen.

Universitetet i Stavanger

Forskeren var rettleder for en student, og skal ifølge utvalget ha brukt flere poeng fra studentens masteroppgave som sine egne.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Har aldri skjedd før

Styret fikk presentert rapporten under et styremøte, fredag, og de bad universitetet vurderer hvilke personalmessige følger saken skal få. Saken sendes og til Nasjonalt granskingsutvalg.

Boyesen forteller at det ikke har skjedd noe lignende ved UiS tidligere og at de derfor må se til andre institusjoner.

Les også: Finner jukselappar på universitetstoaletta