NRK Meny
Normal

Ungdommer protesterer mot fraværsgrense

– En fraværsgrense på ti prosent er ikke et tiltak som vil hjelpe elever som allerede sliter mest, snarere tvert imot, sier AUF-leder i Rogaland, Julia Wong.

Julia Wong

Julia Wong mener en fraværsgrense tråkker på elever som allerede ligger nede.

Foto: NRK

I morgen, tirsdag, møter mange ungdommer opp i Stavanger, for å protestere mot de nye fraværsreglene. Fra høsten av får ikke elever i videregående skole karakter i fag de har mer enn ti prosent fravær i.

Intensjonen med regelen er å få mindre skulk i skolen.

– Det er god grunn til å tro at fraværet i Norge har gått opp, og at en del av det fraværet skyldes skulk. Fraværsgrensen vi innfører skal ramme skulk, den skal ikke ramme de som er borte og har en grunn til det, har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere uttalt til NRK.

Mange ungdommer samla om markering

Ungdomsmarkeringen i Stavanger foregår fra klokka 18.00 ved bypaviljongen.

Det er AUF i Rogaland som har tatt initiativ til markeringen. Andre som deltar er Elevorganisasjonen, Rød Ungdom, Sosialistisk ungdom, Sentrerungdommen, Grønn Ungdom og Unge Venstre.

– Fravær er et sammensatt problem. Årsakene bak kan være mange, blant annet manglende motivasjon, psykiske lidelser og/eller mobbing. Ved innføring av fraværsgrensen vil flere elever slite med å komme seg gjennom videregående – en utvikling ingen ønsker, sier fylkesleder i AUF, Julia Wong.

Frykter frafall i videregående

Rogaland Senterungdom er også svært kritiske til den varslede fraværsgrensen som gjelder fra neste skoleår. Politisk nestleder, Henning Røyneberg, frykter at ordningen vil ramme unge med psykiske utfordringer hardt.

– Mange av disse vil ha vansker for å redegjøre for fraværet sitt, og straks det blir mer enn ti prosent i et fag, vil de ikke kunne bestå faget. Flere kan få problemer med å bestå videregående, noe som er tragisk både for den det angår og samfunnet rundt, sier han.

Rogaland fylkeskommune har vedtatt 0-visjon på frafall fra videregående opplæring.

– Jeg forventer at sentrale rogalandspolitikere i Oslo kjemper for 0-visjonsmålet vårt, og det målet vil fraværsgrensen være et stort hinder for, sier Røyneberg.