Hopp til innhold

Tidligere student anmeldt for falskt vitnemål

Den tidligere studenten ved Universitetet i Stavanger (UiS) løy på seg flere emner han aldri hadde tatt. Mer bruk av elektroniske jobbsøknader gjør det lettere å lure arbeidsgiver enn før, påpeker Dennis Aske, juridisk seniorrådgiver ved UiS.

arkivskap

I dette arkivskapet har Universitetet i Stavanger samlet sakene hvor folk har forfalsket vitnemål og karakterutskrifter. Åtte personer er anmeldt de siste årene.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Jeg hadde aldri gjort det selv, men jeg forstår at de gjør det. Det er jo så stor konkurranse om arbeidsplasser i dagens samfunn. Det å ikke ha mer enn en bachelor er jo som å ha videregående nå, sier student Mari Lokna Aasland.

Hun studerer endringsledelse og sitter med nesa i bøkene i kantina på Universitetet i Stavanger (UiS). Klokka er så vidt passert ni. De tre studievennene har akkurat startet på en lang lesedag. Det koster svette, tårer og seine kvelder for å få seg et vitnemål på masternivå.

Men det er ikke alle som tar seg bryet. Noen tar den enkle veien.

Risikerer fire år i fengsel

Universitetet har nylig anmeldt en tidligere student i 40-årene for å ha forfalsket en karakterutskrift. Mannen hadde ført opp to-tre emner han aldri hadde tatt – emner det hadde tatt minst et halvt år å gjennomføre. En slik forfalskning av offentlige dokumenter har en strafferamme på fire års fengsel.

– Den falske karakterutskriften hadde han brukt i forbindelse med en jobbsøknad. Bedriften tok da kontakt med oss for å få verifisert denne karakterutskriften, og det ble her avdekket at han hadde ført opp fag han aldri hadde tatt hos oss, sier Dennis Aske, juridisk seniorrådgiver ved UiS.

Han påpeker at slik forfalskning kan få katastrofale følger.

– Dette er veldig alvorlig. Fordi her har vi med å gjøre med folk som skriver at de har kompetanse de ikke har. I mange yrker kan dette få katastrofale følger. Tenk helsearbeidere som behandler pasienter, eller ingeniører som jobber i oljebransjen?

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Studenter - UiS

Marie Faksvåg Leinonen, Lilja Nordfjord Jakobsen og Mari Lokna Aasland jobber med studiene i kantina på Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Ikke første gangen

Aske bekrefter at det har vært tilfeller på UiS der folk i disse yrker har forfalsket vitnemål. For dette er ikke første gangen Universitetet anmelder studenter for forfalskning. I et gammeldags arkivskap på kontoret til Aske ligger det flere lignende saker. Universitetet har anmeldt åtte forfalskningssaker de siste åtte-ti årene.

Enklere å jukse med elektroniske søknader

Juksemakerne gjør alt fra å bruke korrekturlakk for å fjerne dårlige karakterer til å skanne vitnemål for så og gjøre endringer elektronisk. Mens førstnevnte er lett å oppdage, er det verre med elektroniske endringer. Utfordringen er at arbeidsgivere ikke lenger ber om originalen av vitnemål, ifølge Aske.

– Veldig mange har gått over til elektronisk jobbsøknad. Det er mye lettere å forfalske et elektronisk dokument enn et originaldokument av papir, sier han.

UiS klarer ikke å ta alle juksemakerne. Ifølge Aske er det umulig å si noe om mørketall, men Universitetet har i alle fall ved ett tilfelle blitt lurt.

– I det tilfellet dreide det seg om et dokument som var utstedt et annet sted, men som ble brukt i en søknad om opptak til UiS. Vi fikk inn dokumentet elektronisk, og i en tid når vi mottar tusenvis av søknader, så slapp dette dokumentet gjennom kvalitetskontrollen.

UiS fant først ut av forfalskningen da en annen institusjon ga beskjed.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dennis Aske

Universitetet og politiet tar disse sakene alvorlig, påpeker Dennis Aske, juridisk seniorrådgiver ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Tror problemet er økende

Stig Arne Skjerven, avdelingsdirektør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), kan heller ikke si noe om mørketall, men han tror at problemet med falske vitnemål og karakterutskrifter er økende i Norge.

For å få bukt med problemet har Kunnskapsdepartementet nylig etablert et register av utestengte studenter, og det blir nå stablet på beina en nasjonal vitnemålsdatabase.

– Det gjør det enklere å avdekke slike avvik i framtiden, sier Skjerven.

Vitnemålsfabrikker

I tilfellet som UiS nylig har anmeldt, hadde mannen forfalsket universitetets egne papirer. Men det vanligste er utenlandske studenter som søker opptak med falske papirer fra utlandet. Disse sakene blir imidlertid sjeldent anmeldt fordi man ikke forventer at politiet i disse landene vil etterforske sakene.

– Vi har nok sett en økning i falske dokumenter som er utstedt i utlandet og som brukes i opptak hos oss. Dette dreier seg ofte om forfalskede dokumenter eller dokumenter fra såkalte «diploma mills», sier Aske.

«Diploma mills» – vitnemålsfabrikker – er selskap som tilbyr falske vitnemål mot betaling.

Arbeidsgivere må ta kontakt

Skjerven og Aske oppfordrer arbeidsgivere om å ta kontakt med det aktuelle universitetet for å få bekreftet at vitnemålet eller karakterutskriften er sann.

– Og når det gjelder utenlandsk utdanning er NOKUT det nasjonale kompetansesenteret som kan kontaktes, sier Skjerven.

Flere nyheter fra Rogaland