Hopp til innhold

Falske vitnemål er millionindustri

Uten nødvendig utdannelse, men med et falskt vitnemål, prøver stadig flere å komme seg til topps. I verste fall havner de i livsviktige posisjoner uten å ha
den kompetansen som trengs. Bak jukset, som er vanskelig å avsløre, er det en enorm vekst av proffe juksemakere.

Falskt universitet
Foto: Montasje: Tom Bob Peru Aronsen / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har sett en økning den siste tiden. Her i Norge har vi hatt eksempler på folk med falske papirer som også arbeider innenfor det jeg vil kalle kritiske fagområder, som medisinske fag, psykologiske fagområder og ingeniørfag, sier Ida Lønne i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Er blitt flere bløffmakere i Norge

I Norge har det vært en økning i antall jobbsøkere med kjøpte, uekte vitnemål den siste tiden.

Det er blitt enda vanskeligere for arbeidsgivere å avsløre juks og falske vitnemål.

Falske universiteter, såkalte «diploma mills» som spyr ut grader og vitnemål mot noen tusenlapper, men uten noen form for akademisk pensum eller krav til prestasjoner, er blitt enda mer profesjonelle.

– Jeg er bekymret for utviklingen. Dette er noe samfunnet må ta på alvor, sier Lønne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjermdump phonydiploma.com

På mange nettsteder er det mulig å kjøpe seg vitnemål og grader som selskapet hevder skal se helt ekte ut.

Profesjonelt juks

Flere av jukse-universitetene tilbyr nå også verifiseringsordninger.

Dersom «Kari» kjøper et vitnemål fra et av de falske universitetene, der hun fremstår med relevant utdannelse og toppkarakterer, kan hun også velge å betale ekstra for å få verifiseringstjenester i tillegg. Da vil det følge med en e-postadresse og et telefonnummer på dokumentet som leveres arbeidsgiveren.

Tar arbeidsgiveren kontakt med det fiktive universitetet for å sjekke informasjonen, vil det være en person som svarer og bekrefter at «joda, Kari gikk hos dem og fikk de gode karakterene vitnemålet viser».

– Ved et raskt søk på nettet, finner man ganske mange slike «universiteter», forteller seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd.

– På noen av «universitetenes» nettsider er det så enkelt at man nærmest bare kan krysse av for hvilket universitet man vil ha gått på, hvilken grad man «har tatt», hvilke karakterer man vil ha osv. Det er blitt en millionindustri å selge slike falske vitnemål, sier han.

Røed Simonsen forteller at også Næringslivets sikkerhetsråd har merket seg profesjonaliseringen av jukseskolene.

– Universitetet består da av uekte dokumenter og en som svarer på telefon.

Forfalsket veien til toppjobber og regjeringspost

Ida Lønne

Ida Lønne i NOKUT er bekymret over utviklingen.

Foto: Johnny Syversen

Til tross for at vitnemålene overhodet ikke har rot i virkeligheten, er de så godt utført at det er vanskelig å avsløre bløffen.

– Du kan komme langt med falske dokumenter. Vi har mange internasjonale eksempler på personer på minister-nivå og personer i blant annet FN-systemet som viser det, sier Ida Lønne.

Den svenske arbeidsministeren Sven Otto Littorin ble i juni 2007 avslørt etter at han i sin CV oppga å ha studert ved Fairfax University. Problemet var bare at universitetet ikke eksisterer. Etter avsløringen ble Littorin sittende i regjeringen, men fjernet liksom-studiene fra CV-en sin.

Andre har jukset seg til internasjonale toppjobber:

Kan få fatale konsekvenser

I forrige uke innrømmet assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog overfor NRK at det har vært for lett å fuske seg til jobb på norske sykehus, og at kontrollen med ansatte i helsevesenet har vært for dårlig.

– I verste fall kan pasienter bli utsatt for feilbehandling på grunn av lav kompetanse hos helsepersonellet, og det kan vi ikke akseptere, sa Guldvog til NRK da.

Undersøkelser Næringslivets sikkerhetsråd har gjort flere år, viser at nesten ingen helsearbeidere blir sjekket grundig før de begynner i jobb på norske sykehus og sykehjem.

En av fire pynter på CV-en

Selskapet Meditor Search jobber for å avsløre CV-juksere og sjekker om informasjonen du oppfører på CV-en, er riktig.

Robert Leite, Meditor Search

Robert Leite i Meditor Search forteller om omfattende CV-juks.

– Vi har ikke mulighet til å si hvilke vitnemål som er ekte eller ikke. Men vi bakgrunnssjekker jobbsøkere og undersøker om informasjonen på CV-en samsvarer med virkeligheten, sier daglig leder i Meditor Search, Robert Leite.

Når selskapet skal bakgrunnssjekke en person, må de innhente skriftlig samtykke fra vedkommende.

– Fire prosent trekker da søknaden, sier Leite, og mener det tyder på at det er dem som prøver seg med falske dokumenter.

Av dem som lar seg bli sjekket, er det mange som pynter på virkeligheten og lyver på CV-en.

– Vi finner feil, avvik eller løgn i hver fjerde CV. Og det er ingen forskjell på nordmenn og jobbsøkere med andre nasjonaliteter, forteller Leite.

– Mange er flinke til å være vage. De sier for eksempel at de har jobbet et sted fra 2006 til 2007, men sier ingenting om at det var fra desember 2006 til januar 2007. Andre kan si at de har for eksempel Master of Science, men sier ikke om de har bestått eller ikke.

Naive nordmenn

Leite mener norske arbeidsgivere er altfor godtroende når de ansetter personer. At European Social Survey i fjor kåret nordmenn til Europas mest naive, forundrer ham ikke.

– Det er nok noe i det. Folk bør være nysgjerrige på hvem de ansetter. Finn én offentlig aktør som gjør bakgrunnssjekk, så er du god. Vi ligger 20 år bak andre land i Europa. Det burde være like vanlig med bakgrunnssjekk som jobbintervju.

AKTUELT NÅ