I dag fikk hun klemme pappaen sin igjen

Nesten fire år tok det før Kamuran Kaplan igjen kunne sette beina sine på norsk jord. I dag gjenforenes han med kone og tre barn.

Kamuran og Rajin (9) Kaplan
Foto: Mathias Oppedal / NRK

Naime og Kamuran Kaplan

Kamuran og kona Naime Kaplan.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Rajin (9) og Naime Kaplan

Rajin (9) og Naime Kaplan mens de venter på far og mann i ankomsthallen på Sola.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg er veldig glad for å se familien min igjen. Jeg vil takke alle sammen. Tusen, tusen takk, sa Kamuran Kaplan like etter at han hadde landa og klemt en datter på ni, kona og to sønner på Sola.

Litt før 16.30 onsdag landa Kaplan på Stavanger lufthavn, Sola, og kunne trekke inn rogalandsluft for første gang på fire år. Da han blei sendt ut av landet i 2011 hadde han bodd og jobba i Norge i om lag ti år.

Lot familien bli – sendte ut far

I ankomsthallen venta kona, barna og en rekke andre som har engasjert seg i saken hans.

Kamuran Kaplan på Skype

Slik har familien kommunisert med Kamuran Kaplan de siste fire åra.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Saken til kurderen Kamuran Kaplan dukka for første gang opp i mediene i 2007. Han hadde da allerede fått avslag på asylsøknaden sin, men var ikke sendt ut av landet. Han hadde jobb i Randaberg, og både LO og arbeidsgiveren hans engasjerte seg i saken – uten at det endra noe.

Først sommeren 2011, mer enn fire år etterpå, kom ti polititjenestemenn hjem til Kaplan og familien, arresterte ham og satte ham på flyet til Tyrkia. Kona og de tre barna – ei datter på ni, og to voksne sønner, hadde da fått opphold på humanitært grunnlag.

Demonstrasjon

I januar 2011 demonstrerte støttespillere i Stavanger for at Kaplan skulle få bli i Norge.

Vendepunkt i fjor sommer

Likevel var ikke saken over. Sommeren 2014 bestemte Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at utsendingsvedtaket var ugyldig. Dermed kunne Kaplan søke om familiegjenforening i Norge.

20. april i år blei det klart at han fikk komme tilbake.