Turistforeningen vil tilrettelegge for enda flere

De har latt seg inspirere av «Ingen grenser» og «Himmeljegerne». Nå skal flere få muligheten til å dra på fjelltur gjennom prosjektet «Klart det går».

Haukeliseter med handikappedes Barns Foreldreforening

Disse tøffe ungdommene var med på en fire dagers vandring i høyfjellet på Haukeliseter. Turen var en del av turistforeningens «Klart det går» prosjekt, i samarbeid med Handikappedes Barns Foreldreforening.

Foto: Guro Waksvik / Turistforeningen

– Vi har litt dårlig samvittighet. For vi har i alle år drevet med tilrettelegging for dem som er friske og resurssterke, men så ser vi at med noen enkle grep kan vi gjøre friluftslivet tilgjengelig for enda flere grupper, sier Preben Falck, som er daglig leder for Stavanger turistforening.

Nå er de i full sving med å etablere et prosjekt der de blant annet har søkt om midler fra Gjensidige stiftelsen for å kunne bygge en friluftslåve på Gramstad utenfor Sandnes. Låven vil bli en base for tilrettelagte turer i området.

– Vi har også en drøm om å gjøre Gramstad til et «Klart det går»-senter. Gramstad er lett tilgjengelig, med muligheter for padling, klatring, turer og andre aktiviteter, sier kommunikasjonsrådgiver Torgunn Skrudland i Stavanger turistforening.

Er allerede i gang med turer

I tillegg er de allerede i gang med tilrettelagte «Klart det går»-turer, der de blant annet hatt turer for blinde og funksjonshemmede.

Prosjektet, i regi av Den Norske Turistforeningen startet i 2014. Stavanger turistforening var raske til å hive seg på, og ligger nå i tet i nasjonal sammenheng.

– Vi ser at det er mulig for folk med ulike typer funksjonshemninger å komme seg høyt til fjells og ut på hyttene. Så vi håper å trekke folk langt inn i fjellet, for dem som har muligheten til det, sier Falck.

LES OGSÅ: Håkon ble båret til Preikestolen av kameratene

Ønsker å komme i gang til påske

Turene de har hatt så langt har vært suksessfulle, ifølge Turistforeningen.

– De har gått på høgfjellet og har hatt det knallkjekt på tur ute i terrenget. Det er litt tyngre for dem enn for andre, så det må legges litt til rette, men de har stor glede av det, sier han.

– Hva er det som gjør at dere nå ser dette behovet?

– Det er nok mange årsaker, men vi har sett gjennom «Ingen grenser» og «Himmeljegerne» at det er mulig for folk med ulik funksjonshemning å få til ting vi kanskje tidligere har tenkt ikke var mulig. De har hjulpet oss til å få øynene opp for at andre grupper kan ha stor glede av å komme seg ut i naturen, sier Falck.

Får Turistforeningen de midlene de har søkt om, satser de på å komme i gang med prosjektet allerede til påske.