NRK Meny
Normal

Turister møter stengte kirkedører

Turister møter ofte stengte kirkedører når de kommer til Norge. Noen ganger blir alarmen utløst av ivrige turister som drar for hardt i dørene.

Stengt kirkedør i Skåre kirke

Hit, men ikke lenger. Mange turister opplever å komme til stengte dører i norske kirker.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Vi har opplevd flere ganger at alarmen går fordi turister har dratt for hardt i dørene. Noen ganger har de også kommet seg inn. De er ikke forberedt på at kirken er låst, sier daglig leder i Skåre Menighet i Haugesund, Tom Landås.

Menigheten er avhengig av frivillige for å ha åpne kirkedører, og må prioritere andre oppgaver fremfor turisme. Skåre kirke er ei gammel trekirke fra 1858, og oppleves som veldig eksotisk for utenlandske turister.

Tom Landås

Daglig leder Tom Landås i Skåre Menighet skulle ønske Skåre kirke hadde penger til å ha dørene åpne oftere.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Det er jo faktisk ei stavkirke, og når det er den eneste trekirka i Haugesund, da blir den ekstra populær, sier Landås.

For mange låste rom

Reiselivssjef Vigleik Dueland mener det er trist at flere kirker har stengte dører når turister kommer for å oppleve regionen.

Vigleik Dueland

Reiselivssjef Vigleik Dueland vil at flere kirker skal være åpne for turister. Her er han avbildet utenfor Olavskirka på Karmøy.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Skal vi satse på turisme, må vi også legge til rette for at turistene får besøke kirkene, sier Dueland.

Han mener dette er et problem for hele Norge, og synes at kirkene kan strekke seg litt lengre enn de har gjort hittil.

I Den norske kirke har mangelen på åpne dører vært et diskusjonstema i mange år.

Gunnar Westermoen

Seniorrådgiver Gunnar Westermoen i Den norske kirke.

Seniorrådgiver Gunnar Westermoen i kommunikasjonsavdelingen i Den norske kirke sier både turister og andre har reagert på at de ikke kan komme inn i kirkebyggene når det ikke er kirkelige aktiviteter.

– Dette gjelder alle de skandinaviske landene. Kommer vi sørover i Europa, er åpenheten i kirkerom en helt annen. Så vi har nok en vei å gå i forhold til dette, sier Westermoen.

Den norske kirke har også opprettet et nettsted som heter kirkesok.no, hvor man kan finne ut hvilke åpningstider den enkelte kirke har.

Bykirke har åpnet for cruiseturister

Vår Frelsers Kirke i Haugesund sentrum har åpnet opp dørene når cruiseturister har kommet på guidede turer. Sokneprest Rune Steensnæs Engedal mener det er viktig at bykirka har åpne dører når det er mulig.

– Men vi skulle gjerne hatt kirka åpen oftere. Det har vi dessverre ikke penger til, sier Steensnæs Engedal.

Han sier det koster mye med alt fra vakthold til toalettpapir og rengjøring.

Sokneprest Rune Steensnæs Engedal

Sokneprest Rune Steensnæs Engedal.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Kan bli lagt til i budsjettet

Både reiselivsnæringen og kirkene i Haugesund ønsker å få til et samarbeid for å kunne tilby turister åpne kirkedører i fremtiden. Per i dag har ikke Den norske kirke en egen post på budsjettet som er øremerket turisme, men det kan bli vurdert i fremtiden.

– Vi må nok vurdere om dette er en post som skal inn på budsjettet. Noe kan nok bli løst med frivillighet, men ikke alt, sier Gunnar Westermoen i Den norske kirke.