Tror løypemaskin kan gi VM-utøvere

I Vindafjord deltar opp mot 30 barn og unge på ukentlige langrennstreninger. De perfekte skiløypene ved Fjellstøl skianlegg gjør at vestlandskommunen har gode sjanser til å sende en utøver til framtidige ski-VM, mener treneren.

Tror på VM-utøvere fra Vindafjord

VIDEO: Det er flere lovende langrennstalenter fra Vindafjord. – Det kom seg veldig etter at vi fikk løypemaskin. De kommer til helt perfekte løyper hele tida, sier Jostein Knudsen, skitrener i Vindafjord idrettslag.

– Mange barn har begynt å gå på ski det siste året. Vi har gode treningsøkter med unger som utvikler seg, sier Andreas Madsen (17).

Han er en av de unge som nå trener aktivt på ski i den snaut 9000 innbyggere store kommunen. Hver uke deltar mellom 20 og 30 barn og ungdommer mellom 10 og 17 år på fellestreninger i Vindafjord idrettslag. I tillegg går de ett løp i uka.

Når de er fra 14 til 17 år, og fremdeles synes det er kjekt å trene, kan de komme så langt de vil.

Jostein Knudsen, skitrener i Vindafjord idrettslag

– Helt perfekte løyper

På toppen av det drar mange også til Fjellstøl eller Opheim, for på egen hånd å gå inn til Olalihytta. Løypeforholdene er forklaringa, sier Jostein Knudsen, skitrener i Vindafjord idrettslag.

Løype satt om Vodlia og nyfrest dei andre løypene fine forhold. 😊 Løypekjøraren.

Posted by Skiløypestatus Fjellstøl, Olalia og Opheim on Wednesday, February 4, 2015

– Det kom seg veldig etter at vi fikk løypemaskin. De kommer til helt perfekte løyper hele tida, sier Knudsen.

Han ser flere unge talenter som han mener kan hevde seg.

– Vi har nå flere som er veldig flink. Om de kommer til å satse, veit jeg ikke, men de er med. Jeg synes det er bra når de er fra 14 til 17 år, og fremdeles synes det er kjekt å trene. Sa kan de komme så langt de vil, mener han.

Sølvjunioren er imponert

Bjørnar Larsen, som sjøl har tre sølv i junior-NM, og slo mange av de nå VM-uttatte løperne da han var junior, ser flere utøvere som kan bli gode.

Langrennstrening på Fjellstøl med Vindafjord idrettslag

Andreas Madsen og de andre får instruksjoner under treninga i løypene ved Fjellstøl skianlegg.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Andreas Madsen

Andreas Madsen (17).

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er mange flinke skiløpere her. Jeg er imponert over hvor gode de har blitt, sier Larsen, som hjelper Jostein Knudsen med trenerjobben.

Han er enig i at skiløypene har betydning, men mener det er vel så viktig med annen trening.

Går på ski etter leksene

– Kondisjonstrening er det viktigste, å springe til fjells om sommeren og høsten. Skitrening kommer med tida. Hvis de får reist på skigymnas, for eksempel, sier han.

17 år gamle Andreas Madsen går på idrettslinja på Etne videregående skole, like over fylkesgrensa til Hordaland. For ham blir det trening i løypene ved Fjellstøl så ofte han har anledning – etter leksene.

– Jeg er her oppe mellom tre og fire ganger i uka. Jeg prøver å bli så god som mulig, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland