Hopp til innhold

Togtrafikken lamma mellom Kristiansand og Stavanger

Siden klokka 07.40 har det ikke gått tog mellom Kristiansand og Stavanger. Først i 18-tiden ble feilen retta.

Buss for tog i Stavanger – Torbjørn Svindland

Det er satt opp buss for tog. I tillegg kan togreisende bruke NSBs billetter på Kolumbus' bussruter. Torbjørn Svindland viser passasjerene riktig buss på Stavanger stasjon.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Problemene oppsto rundt klokka 07.40 tirsdag morgen. Alle tog på hele strekninga mellom Kristiansand og Stavanger blei stående der de var da trafikken blei stoppa. Verken regiontog eller lokaltog på Jærbanen, som går mellom Egersund og Stavanger, fikk kjøre videre i morges.

Rundt 18.30 tirsdag kveld kunne banesjef i Bane NOR, Atle Havnerås, informere NRK om at feilen var retta. Togtrafikken kunne starte ved 19-tida.

Like før klokka 13.30 meldte Bane Nor at feilen var funnet. Forklaringa er en ødelagt fiberkabel mellom Kristiansand og Nodeland. Det er ti meter av kabelen som er skada.

Denne må erstattes og skjøtes, og arbeidet skal være ferdig mellom 21 og midnatt.

– Vi har problemer med sambandet mellom togledelsen og toga. Så lenge vi ikke har kontakt med toga der ute, kan vi av sikkerhetsmessige årsaker ikke kjøre, sa Ragnhild Aagesen i Bane Nor til NRK tirsdag morgen.

Ifølge Dag Brekkan i NSB blei mellom 8000 og 10.000 togreisende berørt. Hvis togtrafikken står stille til midnatt, blir totalt 134 innstilte regionale og lokale tog.

Blei stående 500 meter fra stasjonen

NSB meldte ved 08-tida at de starta arbeidet med å skaffe busser til å frakte passasjerene. Også drosjer og minibusser er leid inn. Likevel må alle reisende påregne innstillinger og forsinkelser.

Ole Andreas Skårland

Ole Andreas Skårland.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

– Utfordringa er jo å få tak i så mange busser på én gang. Vi trenger enormt med busser for å unne svelge unna alt, sier konduktørleder i NSB, Ole Andreas Skårland.

Tor Høyvik blei sittende togfast på vei til jobb i Jåttåvågen i Stavanger. Hans tog var mellom stasjonene Ganddal og Skeiane i Sandnes klokka 07.40.

– Og der sto vi i en time, sier han.

Ifølge Skårland tok det om lag 50 minutter før alle tog igjen var inne på en eller annen stasjon.

Høyvik stiller seg undrende til hvorfor toget ikke bare kunne kjøre de 500 meterne til nærmeste stasjon, men Åge-Christoffer Lundeby i NSB har en forklaring.

Togstans mellom Kristiansand og Stavanger

Litt før klokka 10 var det tomt på togstasjonen i Sandnes. Da hadde all togtrafikk mellom Kristiansand og Stavanger stått stille i over to timer.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Tog måtte vente på plass på stasjonene

– Grunnen til at passasjerene blei sittende så lenge, er at vi måtte kjøre ett og ett tog inn til hver stasjon, sier Lundeby, som er pressetalsperson i NSB.

Åge-Christoffer Lundeby

Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Foto: Bjørn Stuedal / NSB

– Vi kan ikke sette av passasjerer og la dem gå langs skinnegangen, forklarer han.

Mellom januar og august i fjor blei det gjort nesten 2,4 millioner reiser på Jærbanen mellom Egersund og Stavanger. På dagtid går det fire tog i timen mellom de nordligste stasjonene.

På Sørlandsbanen går det åtte regiontog i døgnet på ukedager. Nesten 700.000 passasjerer reiste mellom Oslo og Stavanger de første åtte månedene i fjor, ifølge NSB.

Rune Stranders – togstans mellom Kristiansand og Stavanger

NSB-ansatt Rune Strandes informerer togreisende om hvordan de skal komme seg dit de skal – med buss.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK