Hopp til innhold

Timelønnen er på 14 kroner, ikke 36.

Litauerne som er innleid via NST-gruppen til bedriften High Comp på Bokn tjener så lite som 14,50 i timen, mener Industri Energi.

Verftsarbeidere

Det har blitt avdekket sosial dumping hos High Comp på Bokn.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Zygintas Skuminas

Zygintas Skuminas fortalte at han tjente 36 kroner timen under inspeksjonen i starten av november.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– De opplyste selv at de hadde 36 kroner timen, og papirer som vi sitter på viser at de har 14 kroner og 33 øre i timelønn. I tillegg kommer dietten som er ment for kost mens de er i Norge. De er jo tross alt i Norge seks uker av gangen, så det skal ikke regnes som lønn, sier inspektør, Øyvind Hopland, i fagforeningen Industri Energi.

Det var under et tilsyn tidligere denne måneden at de litauiske arbeiderne på Bokn fortalte at de tjente 36 kroner timen. Men ifølge Industri Energi er altså den reelle timelønnen 14,50.

– Tilnærmet litauisk timelønn

Øyvind Hopland

Øyvind Hopland, inspektør i Industri Energi.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Likevel kan verken fagforeningen eller Arbeidstilsynet gjøre noe. Grunnen er at virksomheten ikke er allmenngjort og kommer derfor ikke inn under norske tariffregler.

– Så den reelle timelønnen er tilnærmet minstelønn i Litauen, sier Hopland.

Arbeidsdepartementet ønsker ikke å kommentere hvordan dette kan skje i Norge overfor NRK, og ingen i departementet vil heller la seg intervjue.

– Slik skal det ikke være. Vi har gjort en rekke vedtak som skal forhindre at slikt skjer, men jeg ser ikke bort fra at dette skjer, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tore Nordtun.

– Lovlig, men forkastelig

Øyvind Hopland i Industri Energi er fortvilet over situasjonen.

– Dette er lovlig, som også arbeidstilsynet påpeker. Men selv om det er lovlig er det forkastelig, og sosial dumping på sitt verste, sier han.

– Det er fullstendig uakseptabelt, og får man frem slikt må det tas fatt i umiddelbart. Det er ikke mange bedrifter som bli tatt, som kan gå inn i fremtiden og fortelle hovedleverandører at de betaler sine ansatte 30 kroner timen. Jeg tror de blir fort uten arbeid. Det er også en vridning i konkurranseforholdene mellom bedriftene som er totakt uakseptabel. Bransjen tar også et oppgjør med sine for å få bukt med den sosiale dumpingen som er et uvesen i Norge, sier Tore Nordtun.