Hopp til innhold

– Livredde for å gi beskjed

Det er store mørketall når det kommer til sosial dumping, mener LO-leder.

Video 3701b23d-5e4f-4f74-81c6-f1f12962f5f0.jpg

I går aksjonerte arbeidstilsynet mot bedriften High Comp på Bokn- etter bekymringsmeldinger om at innleide, utenlandske arbeidere tjente 36 kroner timen. Tidligere i høst ble det avdekket uverdige arbeids- og boforhold av innleide øst-europeere ved West Con i Ølen. LO er bekymret over utviklingen.

Geir Allan Stava

Geir Allan Stava er leder for LO i Haugesund og omegn.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

– Det er jo alvorlig, men det er ikke uventet. Det firmaet har vi jo hørt om før, blant annet i Etne der de betalte 16 kroner timen, sier Geir Allan Stava, leder for LO i Haugesund og omegn.

– Kan ikke tillate slike forhold

Hvor opptatt er LO av sosial dumping for tiden?

– Det er helt klart vår viktigste sak. Vi kan ikke tillate slike uverdige forhold, at folk skal bli behandlet på denne måten. Hvis dette får fortsette er det norske seriøse firmaer som mister oppdrag, og blir arbeidsledige fordi firmaene deres er anstendige, og slik kan vi ikke ha det, sier Stava.

Frykter store mørketall

Øyvind Hopland

Øyvind Hopland er OSA-inspektør og forbundssekretær i Industri Energi.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det var fagforeningen Industri Energi som varslet arbeidstilsynet om det de mener er sosial dumping av lithauiske arbeidere på Bokn. Arbeidstilsynets tilsynsrapport er først klar neste uke. Nå frykter de tillitsvalgte at mange slike saker aldri blir avdekket.

– Jeg tror det er veldig store mørketall. Vi hørte om 36 kroner timen, og det er nok flere i dette området som arbeider for enda lavere lønn, sier Øyvind Hopland, OSA-inspektør i Industri Energi.

– Det er store mørketall. Det som er problemet er å dokumentere det. Nemlig det å få folk til å stå frem å fortelle hvordan det er. De er livredde, sier Stava.