Hopp til innhold

– Det er ikke nok å bare sende brev

Arbeidstilsynet er for snille og greier ikke å rydde opp i saker som gjelder sosial dumping. Det hevder Helge Larsen i Fellesforbundet etter avsløringene hos Westcon i Ølen.

Westcon i Ølen, fra Brennpunkt-dokumentaren «Verdifulle menn»

Bilde fra Brennpunkt-dokumentaren «Verdifulle menn». Under et tilsyn i august fant Arbeidstilsynet det de karakteriserer som «alvorlige avvik» hos Westcon i Ølen - verftet i Rogaland der over 800 østeuropeere arbeider.

Foto: Brennpunkt / NRK

– Alle som driver med denne typen utnytting av arbeidskraft og brudd på norsk lov, skal tas, uansett om de heter Westcon eller noe annet, sier Helge Larsen i Fellesforbundet i Rogaland.

Helge Larsen

Helge Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Under et uanmeldt tilsyn hos Westcon i Ølen avdekket Arbeidstilsynet i august at utenlandske arbeidere ved skipsverftet både jobber og bor i strid med norsk lov.

I Brennpunkt-dokumentaren «Verdifulle menn», som sendes klokken 21.30 i kveld, avdekker NRK at østeuropeere arbeider flere uker i strekk, mer enn elleve timer hver natt, noen syv dager i uka. Over 800 østeuropeere jobber ved verftet.

Og for lønninger langt under det nordmennene får.

Arbeidsmiljøkriminalitet, mener LO og Fellesforbundet.

– De må bli mer aktive

Det statlige organet Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at bedriftene følger lovverket som regulerer arbeidslivet i Norge. Det gjør de ikke godt nok, mener Larsen.

Han synes tilsynet skriver for mange brev, og er for lite ute i bedriftene for å forsikre seg om at kravene de stiller blir fulgt.

– De må endre praksis, de må følge opp påleggene de gir, de må bli mye mer aktive ute i arbeidslivet.

Bekrefter alvorlige avvik

Tilsynet kan ta i bruk ulike virkemidler for å rydde opp i forhold på en arbeidsplass. Dette strekker seg fra skriftlig varsler om pålegg til bøter og umiddelbar stans i arbeidet.

Ifølge Larsen blir det for mye papir. Han mener brev, med påbud om endringer, ikke har effekt.

– Denne saken må de følge opp. Jeg skal sitte på skuldrene deres og høre at de følger opp hvert enkelt tilfelle. Det skal ikke være per brev. De skal følge Westcon helt til de vet det er i orden, tordner Larsen.

Johs. B. Lægland, tilsynsleder hos Arbeidstilsynet Haugesund, bekrefter at de fant alvorlige avvik da de var på besøk i Ølen i august.

Hvis jeg kjører for fort med bilen min, og politiet sier: «Du kjørte 100 kilometer i timen i 60-sonen, men du kan gå hjem». Det går ikke. Sånn kan vi ikke ha det i samfunnet.

Helge Larsen, Fellesforbundet
Johs. B. Lægland

Johs. B. Lægland.

Foto: Brennpunkt / NRK

– Dette er både brudd på norsk lov, og brudd på arbeidsmiljøloven. Summen av dette er alvorlig, sier han.

Er uenig i kritikken

Lægland avviser imidlertid kritikken fra LO. Arbeidstilsynet må kunne ha tillit til at bedriften de fører tilsyn med, gir dem riktige opplysninger, mener han.

– Dette er urimelig kritikk. Utgangspunktet når vi går inn i en bedrift, er ikke at det er kjeltringer vi har med å gjøre, sier han, og mener det foreløpig er for tidlig å konkludere om hvorvidt Westcon har tenkt å følge påleggene eller ikke.

– La oss få dokumentasjonen fra Westcon, så kommer vi tilbake til dette, sier Lægland.

Larsen er ikke overbevist om at tilsynets metode er den beste,

– Det er fremdeles slik at det er tillitsvalgte og klubbene der ute som må ta denne jobben selv. Hvis ikke vi gjør det selv, er det ingen som gjør det, sier han.