Hopp til innhold

Psykiater reiser til Jordan for å undersøke Neda og familien

Psykiater Aina Basilier Vaage og advokat Arild Humlen reiser i morgen familien Ibrahim til Jordan. Hun for å ivareta familiens psykiske helse og han for å ta ut en ny stevning på familiens vegne.

Ibrahim-barna - Dima, Neda, Nael, Zoher

Dima, Neda, Nael og Zoher ble sendt ut av Norge i juni og bor nå i Jordan. Her på Dale asylmottak i Sandnes.

Foto: Fra støttegruppen: "Norge liker Neda"

– Jeg venter å treffe en kjempfortvilet familie som lurer på hvordan de skal klare seg i ventetiden. Neda spør stadig om hvordan Norge kan gjøre dette mot dem, sier psykiater Aina Basilier Vaage til NRK.

I dag reiser hun til Jordan for å treffe familien Ibrahim som ble tvangsreturnert til Jordan i juni.

Utlendingsnemnda (UNE) har gitt 12 år gamle Neda, de tre søsknene og moren og faren avslag på asylsøknaden – nok en gang. Da saken var oppe i Oslo tingrett tidligere i høst, slo retten fast at UNEs vedtak om utvisning var ugyldig. Dermed måtte UNE behandle saken en gang til. Det har nemnda gjort, og konklusjonen er et nytt avslag.

Aina Basilier Vaage

Psykiater Aina Basilier Vaage.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Skrekkblandet glede

Med på flyet er også familiens advokat Arild Humlen.

– Han skal ta ut ny stevning etter at det nye vedtaket kom fra Utlendingsnemnda. Han skal avklare de juridiske forholdene. Vi reiser i ulikt ærend, men det passet bra å reise samtidig, sier Basilier Vaage.

De lander søndag og reiser hjem allerede på mandag.

– Jeg reiser med skrekkblandet glede. Glede fordi dette er mennesker jeg har kjent i mange år og vet hva de strever med. Samtidig er det vanskelig å komme ned dit uten å ha et håndfast løfte i bagasjen. Jeg reiser hovedsakelig for å sjekke hvordan det går med deres psykiske helse, sier hun.

– Jeg skal være medmenneske først og lege dernest, legger hun til.

«Årets nordmann»

Neda Ibrahim ble på torsdag kåret til «Årets nordmann 2013». Det håper Basilier Vaage kan hjelpe saken til Neda og de andre asylbarna.

– Det er i hvert fall blitt satt et fokus på politikken som praktiseres nå med at barns beste aldri vil kunne trumfe innvandringsregulerende hensyn. Når ti år og alvorlige helseproblemer ikke er god nok grunn til å komme først er det en veldig alvorlig situasjon, sier hun.

Neda Ibrahim om tingrettens kjennelse om at UNE må vurdere Ibrahim-familiens begjøring om å få bli.

ARKIVVIDEO: Neda Ibrahim håper å komme tilbake til Norge. (08.11.13)

Flere nyheter fra Rogaland